Nyheter

Ønsker empati-surrogati i Norge

Ikke-kommersiell surrogati er lovlig i Danmark.

Akkurat som i Norge er surro­gati ulovlig i Danmark. Men mens Stortinget har lagt ned et absolutt forbud, har danskene satt en liten bakdør åpen i lovverket:

Dersom en venninne eller en søster melder seg frivillig, kan man få lov til å bruke henne som surrogatmor – eller «rugemor», som man sier på dansk. Denne kvinnen må bruke egne egg og må være villig til å bortadoptere barnet uten å få penger for det.

LES MER Høyre-Kvarme ber om mer liberal lov

Frivillig

En altruistisk surrogati-ordning bør bli lovlig i ­Norge, mener Jon Reidar Øyan, leder i Arbeiderpartiets homonettverk.

– Jeg vet om ganske mange som er iherdige motstandere av kommersiell surrogati, men som er mer positivt innstilt til reelt frivillig, altruistisk surrogati. Selv er jeg personlig enig med disse, forteller Øyan.

Arbeiderpartiets homonettverk er organisert som et lokallag.

To land til

– Bioteknologi-loven, som i dag forbyr surrogati, skal revideres. Kan Arbeiderpartiet komme til å skifte standpunkt?

– Det er ulike synspunkter på dette både i Homonettverket og Arbeiderpartiet. Jeg har vanskelig for å se for meg at Ap vil gå inn for å åpne opp for kommersiell surrogati de nærmeste årene, sier Øyan og understreker at han som leder av Aps homonettverk sier ja til altruistisk surrogati «dersom for eksempel søsteren din vil bære frem barnet ditt».

En tilsvarende empati-
surrogati-ordning som den ­danske, er lovlig i Nederland og England.

Trygghet

I Høyre er holdningen til surrogati, også altruistisk surrogati, avvisende:

– Høyre kommer nok ikke til å åpne opp for noen former for surrogati, sier helsepolitisk talskvinne Tone Wilhelmsen Trøen (H) og legger til:

– Men jeg ønsker debatten ­velkommen i forbindelse med at bioteknologiloven nå skal revideres, og regjeringen skal legge fram en stortingsmelding.

– Hva er hinderet for å tillate alle former for surrogati, både kommersiell og ikke-kommersielle?

– Surrogati rokker ved tryggheten alle barn bør ha: Den kvinnen som har født barnet er barnets mor.

LES MER Frister nordmenn med surrogati i Sverige

Godkjenning

I gårsdagens Vårt Land ba Geir Kvarme, lokalpolitiker for Høyre i Oslo, partiet om å innta et nytt standpunkt i surrogatisaken:

– Fremfor å dytte par og enslige som ønsker surrogati fra seg, bør regjering og storting heller etablere en rådgivningstjeneste som hjelper disse, samt opprette­ en godkjenningsordning som kan sertifisere surrogatiformidlere. På denne måten kan vi hindre dårlige surrogatiopplevelser, sier Kvarme, og drar paralleller med godkjenningsordningene for adopsjon.

Selv har han og ektemannen fått tvillinger med hjelp av eggdonor og surrogatmor i USA.

Adopsjon

En annen lov som regulerer surrogati er også oppe til revisjon. For snart to år siden leverte adopsjonsutvalget et kontroversielt forslag da det la fram forslaget til ny adopsjonslov:

Selv om surrogati er forbudt i Norge, skal den av partnerne i et forhold som ikke har en biologisk tilknytning til surrogatbarnet, få adoptere barnet.

Utvalget beskriver hvordan en stat som ikke tillater surrogati, paradoksalt nok kan tilrettelegge for og muligens også øke omfanget av surrogati ved å regulere rettsstillingen til barn som er født av surrogatimor.

Drøyer

Utvalgsforslagene har vært på høring, men barne- og ­likestillingsminister Solveig Horne­ (Frp) har enda ikke kommet til Stortinget med et lovforslag.

– Kan Stortinget si ja til stebarnsadopsjonsforslaget, Trøen?

– Det er det for tidlig å ta stilling til i og med at statsråden ikke har lagt fram et forslag for Stortinget.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhendeavdelinga i Vårt Land. Han har arbeidd i Vårt Land sidan 1992 og har tidlegare vore deskjournalist, vaktsjef, nyhendeleiar og samfunnsredaktør (nyhenderedaktør) i avisa. Han skriv særleg om asyl-, flyktning- og integreringspolitikk, oppvekst og utanriks – og konsekvensar av vedtak i regjeringa og Stortinget. Tips gjerne på: bjbj@vl.no

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter