Nyheter

Sexrebusen

Vi har oppdratt døtre som aksepterer å suge eldre gutter for å bli godtatt.

Forrige helg presenterte­ VG reportasjen «Sex uten grenser». Et trist og rystende dokument om hvordan en ny og grenseløs sexkultur har vokst frem på kort tid. I norske ungdomsmiljøer er mange jenter villige til å betale med sex for å bli akseptert. Avisa har blant annet intervjuet den anonyme «Johannes». Han er anklaget for å ha voldtatt flere jenter, og forteller fra fadder-
uken på videregående: Der «står førsteklassejentene på rekke og rad og suger guttefadderne i skogen». Opplegget blir omtalt som «sexrebus». Den anonyme unggutten forklarer at jentene er «veldig usikre på seg selv» og «vil bli godtatt og ansett som kule».

Men de 15 år gamle jentene oppnår ingen respekt etter at de har betjent en gjeng eldre gutter i skogen. Tvert imot. Ifølge «Johannes»­ får de stempel som «sluts», et engelsk begrep for «hore» eller «tøs».

LES OGSÅ: Flere grove russevoldtekter

Fadderuken

Politiet bekrefter at denne grenseløse kulturen har utviklet seg skremmende raskt, og at den finnes over hele landet. Under fadderuken i fjor ble «sexrebus» arrangert på flere­ skoler som et innvielsesritual for førsteklassejenter. A-magasinet hadde da sak om temaet. Der ble det samme dystre bildet presentert.

I økende grad blir den nye sexkulturen diskutert i media og i mange hjem med tenåringer. Mye viktig er blitt sagt om at voldtekter må anmeldes og at den som voldtar har både ansvar og skyld. Mange foreldre snakker forhåpentligvis med sønnene sine om respekt for kvinner. Ikke minst har ungdomsserien Skam tatt opp temaet om seksuelt misbruk og voldtekt. Vi kan håpe det hjelper.

LES OGSÅ: Ned på kne lille luremus

Viktigste spørsmål

Men et sentralt spørsmål står fortsatt ubesvart: Hva forteller det om oss – foreldregenerasjonen – at vår døtre aksepterer å bli behandlet­ slik? At gutter lager ritualer der jenter opptrer som underdanige tjenere og sexleketøy for gutter og menn?

Vi snakker ikke om overfallsvoldtekter. Vi snakker om situasjoner der jenter i utgangspunktet lar seg fornedre og bruke­ av gutter. Situasjoner der de kunne­ sagt nei.

Poenget er ikke å legge skylden­ på disse jentene. Men å snu speilet­ og se på oss selv: Har disse guttene og jentene kun gjort det som forventes av dem: Kopiere kjønnsstereotypier rundt seg? Handler dette dypest sett om hva vi har oppdratt våre barn til å bli?

LES OGSÅ: Kvinner som «fortjener» misshandling og voldtekt

Tøffe gutter

Forskning viser at vi har svært ulike forventninger til gutter og jenter, kvinner og menn. Mens meningssterke, tøffe og tydelige gutter blir heiet frem, blir jenter og kvinner allerede­ fra de er små bedt om å dempe seg når de blir for høyrøstede. De lærer­ seg å leve med disse rollene.

Et eksempel som illustrerer dette, er er den kjente «Heidi and Howard»-studien fra Harvard i 2003. Et stort antall studenter fikk vite at de skulle treffe en fremgangsrik og utadvendt person, med stort nettverk og en durabelig arbeidsinnsats. Halvparten fikk høre innlegget fra en kvinne, den andre halvparten hørte samme innlegg fra en mann. Svarene var slående: Studentene vurderte Heidi og Howard­ som like kompetente, men de likte­ slett ikke Heidi. De synes den tydelige og fremgangsrike kvinnen var usympatisk. Howard syntes de derimot var en kjerne­kar.

Det samme forsøket ble for kort tid siden gjort i Norge. Den viste at norske studenters syn på kjønnsroller er lik den i Harvard i 2003. Vi aksepterer lettere at menn og gutter er selvhevdende og sjefete. Kvinner er bedre likt når de er underordnede.

LES OGSÅ: 14-åring tok sitt liv etter voldtekt

Reproduksjon av historien

I et generasjonsperspektiv har våre sønner blitt slik våre forventninger til dem er: De er tøffe, selvhevdende og selvgode­. I det samme generasjonsperspektivet er jentene lært opp til å være søtere og underordne seg mer. På mange måter­ er det bare en reproduksjon av historien: I gamle dager måtte tjenestejenter bøye av når gårdeieren krevde sex. Jentene hadde­ ikke noe valg hvis de ville beholde­ jobben.

Men våre døtre har et valg. Selv om de kanskje ikke opplever det selv. Og vi – foreldregenerasjonen – må forteller dem det. Det finnes ikke den jente på 15 år som nyter å suge åtte gutter på rekke og rad mens de selv er naken – i et skogholt – en mørk kveld. Det er ikke noen annet enn overgrep framstilt som «frivillig sex».

Sexleketøy

Derfor er det ikke nok at vi forteller sønnene våre at de må vise respekt. Også jentene må læres og støttes til å si nei til alt som ligger i denne gråsonen. For deres­ egen selvrespekt.

Sexleketøy blir ikke sinte­. Døtrene­ våre er ikke sexleke-
tøy. Vi må lære dem å bli 
sinte.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter