Nyheter

Over 15.000 meldte seg ut på fire dager

Den norske kirkes nye utmeldingstjeneste førte til at 15.053 meldte seg ut av Kirken denne uken. Human-Etisk Forbund opplevde innmeldingstopp.

Fra mandag kunne medlemmer fra Den norske kirke melde seg ut på nett. Det førte til et utmeldingsras. Over 15.000 kuttet båndene til Den norske kirke, noe som gjør at kirken har mistet 24.278 medlemmer til nå i år. I tillegg ble rundt 3.000 personer som var feilregistrerte, luket ut.

Ledende biskop Helga Haugland Byfuglien er ikke overrasket over at mange benyttet seg av anledningen til å melde seg ut.

– Vi var forberedt på et betydelig antall utmeldinger og har stor respekt for det enkelte menneskes valg. Disse signalene tar vi alvorlig. Vår oppgave fremover er å gi videre det kristne budskapet og slik formidle hvilken viktig plass kirken kan ha i menneskers liv, sier Helga Haugland Byfuglien i en pressemelding på kirken.no.

For å sette ting i perspektiv: I hele fjor meldte 15.886 seg ut av Den norske kirke – og det var et rekordår.

LES OGSÅ: Medlemsraset for Svenska kyrkan fortsetter

– Ingen skal være medlem mot sin vilje

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum understreker også betydningen av folkekirken.

– Vi skal fortsatt ha en bred og åpen folkekirke. Men ingen skal være medlem i et trossamfunn mot sin vilje, og derfor er jeg glad for at denne selvbetjeningsløsningen er på plass. De som feilaktig er oppført som medlem i Den norske kirke eller som ikke ønsker å være medlem kan nå enkelt endre sin status, og det vil gi oss et mer korrekt register, sier Raaum til kirken.no.

Statsviter: Må forvente større utmeldingstopper

Utmeldingstoppene fra Den norske kirke har til nå vært knyttet til kirkevalget. Da har mange blitt oppmerksom på at de er medlemmer når de har fått valgkort i posten. Samtidig har stridssakene, i hovedsak likekjønnet vigsel, gjort at mange har meldt seg ut.

Statsviter Svein Tore Marthinsen, som blant annet analyserer valg og sosiale medier, tror at den enklere måten å melde seg ut på, vil føre til at Den norske kirke må forvente større utmeldingstopper.

– I nettverket mitt har jeg registrert at folk har meldt seg ut og skrevet om det på Facebook. Man hører på folk man kjenner og slike meldinger får man kanskje til å spørre seg om hvorfor man er medlem i kirken, sier han.

– Må kirken forberede seg på at negativ oppmerksomhet vil påvirke medlemstallet mer enn før?

– Ja, aktuelle hendelser kan påvirke handlingsmønstrene, men positive hendelser vil også kunne føre til flere innmeldelser – svingningene vil bli større, sier han.

Denne uken har 549 personer benyttet muligheten til å melde seg inn i Den norske kirke.

Facebook-liker

Tidligere kommunikasjonsdirektør i Den norske kirke, Trude Evenshaug, mente at terskelen for utmelding «må være litt høyere enn å trykke like på Facebook».Marthinsen tror folk har et mer gjennomtenkt forhold til det enn så.

– Terskelen er nok senket, men det er nok en større prosess enn å like på Facebook, sier han.

Medlemshopp for humanetikerne

Kirkens utmeldingstjeneste ga medlemshopp for Human-Etisk Forbund (HEF), skriver Fritanke. Opp mot fem ganger flere enn normalt meldte seg inn mandag og tirsdag.

– Vi vet at folk bruker opp til fem år i tenkeboksen før de melder seg inn hos oss. Den løsningen Kirken har lansert nå, senker terskelen for det som tidligere har fungert som et hinder for innmelding hos oss, nemlig utmelding av Den norske kirke, sier kommunikasjonssjef i Human-Etisk Forbund, Agnieszka J. Bryn, til Fritanke.

Normalt får HEF 10-15 nye medlemmer hver dag. De fire første dagene denne uken meldte 250 medlemmer seg inn.

Dobbeltregistrering av medlemmer

I Den katolske kirke har de gjort sine medlemmer oppmerksomme på den nye tjenesten. «For katolikker kan det være interessant å se om man eventuelt også står oppført i Dnks medlemsregister», skriver de på katolsk.no, og lenker videre til det elektroniske skjemaet.

For fem år siden ble det kjent at både biskop Bernt Eidsvig og hans generalvikar Arne Kirsebom stod oppført som medlemmer i Den norske kirke. Det samme gjorde en rekke andre katolske prester og kjendiser, skrev Aftenposten.

Den katolske kirke har ikke merket noen ekstra pågang av nye medlemmer på grunn av e-utmeldinger fra Den norske kirke, melder leder for kommunikasjonsavdelingen, Hans Rossiné.

Blest på sosiale medier

På Facebook og Twitter er det flere som melder at de har tatt i bruk den nye tjenesten. Bloggeren Sunniva Rose skriver på Facebook: «I dag har jeg meldt meg ut av kirken. Jeg har aldri meldt meg inn. (...) Du kan også enkelt melde deg ut, hvis du, som meg for eksempel bare har blitt tvangsinnmeldt («ved en feil», ifølge utmeldingsinformasjonen).»

NRK-journalist Andreas Hadsel Opsvik på Twitter: «Meldte meg ut av kyrkja for tredje gong i dag, får tru det fungerar når det er digitalt.»

Thomas Johannessen, nyhetsanker i Radio Norge, leverte følgende melding op Twitter: «Da var jeg utmeldt av den norske kirke. Du kan enkelt gjøre det samme via deres nettsider», skriver han med lenke til kirken.no og hashtag #kirken og #ateist.

Andre twitrer: «Yesss endelig har kirken mulighet for utmelding på nett å jeg fikk endelig gjort det :):) Skulle jo aldri ha vært innmeldt i utgangspunktet»

«Fornuften seiret etter at en elektronisk løsning for utmelding fra statskirken kom. Jeg er fri som fuglen...»

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter