Nyheter

Nå kan du melde deg ut av kirken på nett

Den norske kirke gjør det nå mulig å melde seg ut og inn av kirken bare med et tastetrykk. Konkurrenten applauderer tiltaket, men legger ikke ned utmelding.no.

Bilde 1 av 3

– Det er nok for tidlig å annonsere at vi legger ned. Til det gjenstår for mange spørsmål, sier Erling Løken Andersen, initiativtaker bak den konkurrerende utmeldingssiden utmelding.no.

Fram til i dag har det bare vært mulig å melde seg ut og inn av Den norske kirke ved å henvende seg til sitt lokale kirkekontor. Nå er det tastetrykk som gjelder: Gjennom et eget, elektronisk skjema på kirken.no, er det mulig både å melde seg inn og ut av Den norske kirke, samt sjekke om man i det hele tatt er medlem.

– Folk i dag er vant til å fikse det meste på nett, og vi tror denne tjenesten er i tråd med deres forventninger for Den norske kirke, sier Ingeborg Dybvig, kommunikasjonsdirektør i Den norske kirke.

Hun håper også tjenesten skal få andre positive bivirkninger:

– Vi tror den kan bidra til å gjøre registeret vårt mer korrekt. Tidligere har vi brukt mye tid og ressurser på å rydde opp i det, sier Dybvig.

LES OGSÅ: Den norske kirke frykter effekten av katolsk medlemskaos

Svakheter ved løsningen.

Den norske kirke har tidligere fått kritikk for å ha et tungrodd utmeldingssystem. I 2014 fikk Erling Løken Andersen nok og lagde nettsiden utmelding.no og en tilhørende utmeldings-app. 20.000 har siden den gang meldt seg ut av Den norske kirke gjennom dette initiativet. Andersen «støtter og applauderer» den nye tjenesten til Den norske kirke.

– Den er rask, enkel og grei, er dommen hans.

– De skal ha ros for å lage en enkel og intuitiv løsning, og det er positivt med støtte for BankID. Med tjenesten har kirken gjort det svært mye lettere å sjekke sin medlemsstatus og melde seg ut av Den norske kirke, sier Andersen, som likevel har noen innvendinger:

– Det er uheldig at barns tilhørig- eller medlemsstatus ikke fremkommer av Den norske kirkes sin elektroniske tjeneste; og at foreldrene heller ikke har noen mulighet til å gjennomføre en utmelding på deres vegne.

Disse mulighetene kommer heller ikke med det første, ifølge kommunikasjonsdirektør Ingeborg Dybvig .

– Vi har basert systemet vårt på BankID, som krever personlig pålogging, og dermed har vi ikke mulighet til det. Det har vi heller ingen planer om å endre, sier hun.

LES OGSÅ: Kirken vil tilby utmelding ved selvbetjening

Frykter ikke medlemsras.

Daværende kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet, Trude Evenshaug, sa til NRK for to år siden at «utmelding av kirken ikke er noe man bør gjøre på impuls. Terskelen må være litt høyere enn å trykke like på Facebook». Kirkerådsdirektør Jens-Petter Johnsen frykter ikke den nye løsningen skal føre til medlemsras.

– Det har allerede vært forholdsvis enkelt å melde seg ut, og dette vil for noen gjøre det enklere. For andre vil det være naturlig å bruke den gamle måten, det vil si henvende seg til sitt lokale kirkekontor, sier han.

– Kan terskelen for utmelding bli for lav med dette tilbudet?

– Vi er interessert i medlemmer som vet at de hører til oss, og som ønsker å høre til oss. Vi håper at dette er med på å gi folk et bevisst forhold til deres medlemskap i Den norske kirke, sier Johnsen.

LES OGSÅ: Enkelt å melde seg ut av kirken – vanskelig å melde seg inn

Vil ikke legge ned konkurrenten.

Til tross for enklere utmelding: Konkurrenten utmelding.no kommer fortsatt til å bestå, ifølge initiativtaker Erling Løken Andersen.

– Det er nok for tidlig å annonsere at vi legger ned. Til det gjenstår det fortsatt for mange spørsmål: Vil Den norske kirke etterkomme utmeldingsønskene? Vil Den norske kirke melde folk inn igjen, slik tidligere er skjedd flere ganger - blant annet med min egen samboer? Vil løsningen være lett nok å bruke for folk flest? spør Andersen, og legger til:

– Når vi ser at utmeldingsløsningen fungerer og blir respektert rundt omkring i de mange kirkesogn, så vil det være naturlig å fase ut utmelding.no. Inntil da forblir appen tilgjengelig, til nytte for de tusenvis av mennesker som ønsker å melde seg ut hvert år.

– Kan dere garantere at Den norske kirke nå vil etterkomme utmeldingsønskene, kommunikasjonsdirektør Ingeborg Dybvig?

– Denne løsningen er testet på alle mulige vis, så jeg tror ikke den type feil vil skje igjen. Man blir strøket i det sentrale medlemsregisteret om man melder seg ut. Men feilmargin vil det alltid være. Vi har 3,9 millioner mennesker registrert, og vi er dessuten knyttet opp mot Folkeregisteret, som heller ikke alltid er korrekt, så 100 prosent riktig vil det aldri bli, sier Dybvig.

LES OGSÅ: Kirkeregister hjemsøkes av feil

Kirkevalg og app.

2015 ble et rekordår i antall utmeldinger av Den norske kirke. I 2014 var det 11.003 utmeldinger, mot 15.886 i 2015, skrev Vårt Land i januar. Årsaken skyldtes kirkevalget, uttalte Ole Inge Bekklund, som noen måneder tidligere omtalte utmeldingsrekorden. Han er avdelingsdirektør ved avdeling for kirkeordning i Kirkerådet.

– Det ser man fra tidligere år i Norge, og slik er det for eksempel i Sverige. Her melder om lag 40.000 seg ut i et vanlig år, mens 70.000 vil ut i et valgår, sa Bekkelund.

Han pekte også på appen til utmelding.no som en medvirkende årsak til at det gikk mot utmeldingstopp.

– En vesentlig andel av utmeldingene i år, og litt i fjor, kommer gjennom mobiliseringen derfra, sa Bekkelund.

LES OGSÅ: I år blir det satt utmeldingsrekord

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter