Nyheter

Nekter å ta betalt av kirke-turister

Opptil 40.000 turister er innom Honningsvåg kirke hver sommer. Kirkevergen møter liten forståelse for å sende regningen for strøm, renhold og vakthold til turistnæringen.

– Sånn gjør man ganske enkelt ikke. Det vil virke mot sin hensikt og gjøre folk ergerlige, sier kirkeverge i Nordkapp, Jürgen Noack, til Vårt Land.

Han gleder seg over at 30.000 til 40.000 turister, de fleste cruisegjester, besøker Honningsvåg kirke hver sommer. Men han fortviler over ekstrautgiftene det fører med seg til vasking, oppvarming og tilsyn: Noack synes det er vanskelig å finne de om lag 40.000 ekstra kronene i et årsbudsjett på totalt 2,5 millioner.

LES MER: Stadig færre gifter seg i kirken

Negativt svar fra turistnæringen

Honningsvåg kirke er døgnåpen hele sommersesongen. Selv om Den norske kirkes reglement åpner for bruk av inngangspenger ved turistbesøk, er det utenkelig for kirkevergen å ta betalt av dem som vil se trekirken fra 1885 innenfra.

Noack har derimot utfordret den lokale turistnæringen til å være med det han kaller en dugnad, for å få dekket inn ekstrautgiftene som alle turistbesøkene i Honningsvåg kirke fører med seg. Responsen har vært negativ. NHO-direktør i Troms, Christian Chramer, mener inngangspenger er svaret.

– Det er nok mer riktig å gå den veien, fremfor å vente at et kollektiv eller en enkeltbedrift skal ta en større del av regningen for noe staten allerede har betalt for å drifte, sier Chramer til NRK, som først omtalte saken.

LES MER: Kirken: Ikke oppfordre til kyssing

– En tysker ville aldri ha forstått

Han får støtte fra Innovasjon Norge, som har ansvar for utvikling av norsk reiseliv under merkenavnet VisitNorway: «Det finnes ikke noen etablert ordning for å dekke felles kostnader ved turisme. Det må være den lokale kirken eller menigheten som vurderer om disse kostnadene skal dekkes over deres normale budsjett, eller om det er behov for å ta inngangspenger», skriver kommunikasjonsavdelingen i en e-post til Vårt Land.

Kirkeverge Jürgen Noack kjøper ikke argumentet om at kirken allerede er offentlig finansiert:

– Stat og kommune betaler for å kunne utføre de kirkelige handlingene, men det står ingen steder at vi skal serve turistnæringen, kontrer kirkeverge Noack.

– Men er det ikke da naturlig å skille mellom kirkegjengere og turister – og ta betalt fra turistene?

– Du har et poeng: Det ene er næringsvirksomhet, mens det andre er kirkelig virksomhet. Men de fleste gjestene kommer fra Sentral-Europa, og for eksempel en tysker ville aldri ha forstått hvorfor han måtte betale for å komme inn i kirken, sier Noack, som selv opprinnelig er fra Tyskland.

LES MER: Bekymret for kulturminnene etter skille mellom stat og kirke

– Forstår når vi forklarer

Nidarosdomen er en av landets største turistattraksjoner, med om lag 400.000 besøkende i året. Under gudstjenester er det gratis inngang, og da pågår det heller ingen omvisninger, men ellers koster det 90 kroner for voksne, 40 for barn og 50 for studenter.

– Opplever dere reaksjoner på dette?

– Ja, det hender at tilreisende lurer, men når vi forklarer at pengene går til blant annet restaurering og drift, forstår de fleste at de må betale, sier Ingrid Forseth, fagleder for formidling ved Nidaros domkirkes restaureringsarbeider.

KOMMENTAR: Hvordan skal mediene bli bedre på religionsdekning? spør Trygve W. Jordheim

Gratis i Oslo, men ikke i Stavanger

En sveip over landet viser at de største «turistkirkene» ikke har noen felles praksis i spørsmålet om inngangspenger. Det er gratis å komme inn i Oslo domkirke i sommer, bortsett fra ved konserter. Stavanger domkirke tar derimot betalt fra folk som vil inn utenom kirkelige handlinger.

I Bergen kreves det inngangspenger i Mariakirken, mens det er gratis å komme inn i de andre åpne sentrumskirkene (Johanneskirken, Korskirken og Nykirken). Også Nordlyskatedralen i Alta og Ishavskatedralen i Tromsø (Tromsdalen kirke) krever inngangspenger, ifølge NRK.

LES MER: Norsk kirke kåret til verdens flotteste

Stavkirke-inngang koster penger

Fortidsminneforeningen eier åtte stavkirker, fire middelalderkirker og fire gamle trekirker. I tillegg drifter foreningen ytterliggere én stavkirke og én middelalderkirke. Ved alle disse 20 kirkene tas det inngangspenger, opplyser generalsekretær Ola Fjeldheim.

Etter det han kjenner til, tas det også inngangspenger ved de andre 20 stavkirkene som er bevart.

VIDEOFORELESNING MED FRANK AAREBROT: Den norske kirke på 100 minutter

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter