Nyheter

Kjøper seg legitimitet gjennom kultursponsing

Privat sponsing blir stadig viktigere for kulturlivet. – En trussel mot musikeres ytringsfrihet, advarer komponist Maja S. K. Ratkje.

Energidrikken Red Bull har i løpet av de siste årene renvasket sitt eget rykte gjennom sponsing av musikklivet. I år er de tungt inne i blant annet Slottsfjellfestivalen her hjemme i Norge og Roskilde-festivalen i Danmark. Men energidrikkprodusenten er ikke alene, privat sponsing av norsk kulturliv er i vekst, noe regjeringen også oppfordrer til.

LES OGSÅ: Hever status ved å sponse festivaler

Forsterker ulikheter

Stipendiat i internasjonal kulturpolitikk ved Høgskolen i Telemark, Bård Kleppe, har intervjuet bedrifter om deres motiver for å støtte opp om kulturlivet. Han ser flere utfordringer knyttet til at næringslivet i økende grad tar over kultursponsingen.

– Den viktigste grunnen til at bedrifter sponser musikk og kultur er at de ønsker å få en plass i sola, for å knytte sitt eget merkenavn til institusjoner med høy kredibilitet, sier han.

Ifølge Kleppe forsterker dette de allerede eksisterende forskjellene mellom kulturaktører som har høye publikumsinntekter og de mer alternative og smale uttrykkene. Institusjonene som har betydelige inntekter fra før, for eksempel Nationaltheatret eller Den Norske Opera og Ballett, er attraktive for næringslivet, mens jazzmusikere og teatre med en mer alternativ profil ikke kan gi bedriftene en plass i solen.

– Jeg har vanskelig for å se for meg at næringslivet skal kunne ta over for staten som sponsor, hvis vi samtidig ønsker å bevare et mangfoldig kulturliv, sier kulturforskeren.

Til gjengjeld kan det virke som at sponsorer gjennomgående har respekt for kunstneres autonomi.

– Min erfaring er at private penger i liten grad påvirker innholdet, sier han.

LES OGSÅ: Snart kan slike TV-innslag sponses

Mot oljesponsing

En som derimot bekymrer seg for kunstneres ytringsfrihet er Maja S.K. Ratkje. Hun er musiker og komponist, og uttaler seg på vegne av aksjonsgruppen «Stopp oljesponsing av norsk kulturliv». Hun er tydelig på at all sponsing innebærer et gjensidig samarbeid som handler om å bygge hverandres merkevare i offentligheten.

– På denne måten hemmer sponsingen også den offentlige debatten, fordi kulturaktører ikke ønsker, eller får lov til å uttale seg negativt om sponsorens virksomhet, sier Ratkje.

Ifølge komponisten kan dette i verste fall hindre samfunnskritisk kunst.

Hun vil samtidig avlive myten om at musikkbransjen er svært avhengig av sponsing. Ifølge Ratkje skulle en for eksempel tro at Statoil bidro med mye til Festspillene i Bergen, fordi de er så synlige. Men det sto for kun 1 - 1,5 prosent av det totale budsjettet.

LES OGSÅ: Festival gir billettinntekter til flyktninger

Åpenhet

Ragnhild Freng Dale i Tidsskriftet Røyst har tidligere skrevet om kultursponsing. Hun anser ikke nødvendigvis sponsing av kulturlivet som et onde. Problemene oppstår hvis det går på tvers av verdiene festivalen eller arrangementet står for.

– Dette blir gjerne ekstra aktuelt når det er kommunikasjonskanalene som sponses, fordi det blir vanskelig for publikum å vite om det utelukkende er et finansielt bidrag eller om sponsoren har hatt innflytelse på innhold og programmering.

Aurora Aksnes er en av de norske artistene som er tilknyttet Red Bull. Ifølge Kim Paulsen i Petroleum records, som utgir hennes plater, har hun ikke mulighet til å kommentere samarbeidet med energidrikkprodusenten.

LES OGSÅ: Et unikt talent

Mer fra: Nyheter