Nyheter

Møter Jesus i bruktsjappa

Kristne gjenbruksbutikker gir ikke bare penger i misjonskassa. I NMS Gjenbruk har de opplevd at folk blir kristne gjennom butikkene deres.

Bilde 1 av 4

Vårt Land skrev mandag om at gjenbruksbutikker med både ikke-kristen og kristen forankring har stor vekst. Men for kristne brukthandler kan butikkdriften også gi en helt annen merverdi enn kroner:

– I butikkene våre finner folk fellesskap. Og det er folk som har opplevd å komme til kristen tro gjennom butikkene våre, forteller Helge Hiim, daglig leder i NMS Gjenbruk.

LES OGSÅ: Bruktbutikk møblerer 70 leiligheter for flyktninger

Endrer fordommer

Gjenbruksbutikkene til Det Norske Misjonsselskap (NMS) har spredd seg over hele landet, og har nå nesten 50 filialer.

I NMS Gjenbruks filial på Ski, forteller butikksjef Arnhild Haddal Fossum (70) at hun ikke vet om noen har endret synet på kristendommen her.

– Men det er lett å ha fordommer, og det gjelder alle veier. Kan vi få fjernet noen fordommer fra begge sider er det flott, sier Fossum.

Hun legger til:

– Jeg vet at i andre butikker, har folk som ikke tidligere har gått i kirken, begynt å gjøre det, sier hun.

LES OGSÅ: Brukthandel mer miljøvennlig

Ikke aktiv misjon

Hun ser fellesskapet i gjenbruksdriften som en heldig bi-effekt, der folk med ulik tro og bakgrunn kan møtes og jobbe sammen.

Blant hyllene med service, nips og møbler på Ski jobber muslimer, kristne og ikke-troende side om side. Rundt 49 frivillige er registrert på vaktlister eller ringelister.

Sammen med Haddal Fossum jobber blant annet 17-årige Raisa fra Kongo. Hun kom til Norge for ett år og sju måneder siden, og begynner på videregående til høsten. For noen dager siden kom hun til butikken og spurte om hun kunne jobbe her frivillig. Hun ville gjøre noe meningsfullt, og ikke sitte hjemme og glemme norsken i sommerferien.

LES OGSÅ: Gjenbruker graver – en av to overtar brukt grav

Viktig møteplass

Det er i tråd med hva NMS Gjenbruk-sjef Helge Hiim erfarer fra butikkene rundt om i landet;

– Om folk handler eller ikke handler, er ikke så viktig. Vi opplever at det unike med butikkene våre, er at det er en møteplass. Det aller viktigste vi gjør er å møte hver eneste kunde som et menneske, sier han.

Haddal Fossum støtter ham i det:

– Vi samler jo inn penger for at NMS skal kunne drive misjon og jobbe ute. Men det betyr så mye for folk i lokalmiljøet å jobbe her.

Også for henne selv, understreker hun. Haddal Fossum og mannen skulle egentlig bare være pensjonister da de flyttet fra Østfold der mannen var sokneprest i fjor. Nå jobber de begge i butikken to ganger hver uke.

LES MER: NLM med ti millioner i gaveøkning

De tre M-er

Rundt om i butikken har de ansatte lagt ut informasjon om NMS driver med, men de er nøye på at det ikke skal være overdrevet mye. Noen små, enkle brosjyrer ligger på et bord, og en digital informasjonstavle med «Miljø, møteplass og misjon» henger på veggen.

Men det er få kunder som reagerer på at butikken samler inn penger til misjon:

– Jeg har ikke hatt noen negative opplevelser med kunder, sier Fossum Haddal.

LES OGSÅ: Fant barndomsskatt fra Kina på Fretex

Lavterskel

Ifølge Hiim er nok effekten snarere motsatt. Gjenbruksbutikkene er et lavterskel møte med tro:

– Det å bevege seg inn i en gjenbruksbutikk er noe alle kan gjøre. Både bedehustrappen og kirketrappen kan misunne oss det, sier Hiim.

En prat bak disken, eller et møte i sofakroken med vaffel og kaffe i butikken, kan blant annet åpne for fortrolige samtaler.

– Kunden kan oppleve at noen lytter til dem, og bli sett som et menneske. Det er også det viktigste for oss. Butikker som våre skal ikke drive med salgsteknikk og kjøpepress.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter