Nyheter

Misjonsgeneralen er død

Anfin Skaaheim var misjonsgeneral nesten halve livet. Men mandag ettermiddag sovnet han inn, etter en tids sykdom.

Bilde 1 av 3

Anfin Skaaheim (76) har vært det ingen annen nordmenn har vært: Generalsekretær i tre forskjellige, kristne organisasjoner: Student- og skoleungdomslaget, Indremisjonsselskapet og Normisjon.

Kristenledere kom og gikk, men Skaaheim representerte kontinuiteten.

LES OGSÅ: Misjon er magnet som trekker unge

Frimodig

– Anfin var en svært viktig leder, ikke minst på grunn av hans forkynnelse. Han hadde en frimodig og klar Jesus-fokusert forkynnelse, sier Anne Birgitta Langmoen Kvelland, den nåværende generalsekretæren i Normisjon.

Anfin Skaaheim er utdannet teolog fra Menighetsfakultetet og ordinert prest i Den norske kirke. Men han har hatt hele sitt yrkesaktive liv innenfor kristelig organisasjonsliv.

Han begynte i 1969 som fagskoleprest og ble senere landsungdomssekretær i Indremisjonen. Fra 1975 til 1987 var han generalsekretær i Lagsbevegelsen og fra 1987 til 2000 i Indremisjonsselskapet.

LES OGSÅ: Kristne organisasjoner skal rydde opp i ukultur etter «Frelst-debatten»

Fusjonsgeneral

Skaaheim sto sentralt i forbindelse med fusjonen mellom Indremisjonsselskapet og Santalmisjonen, og ble ved siste århundreskifte også den første generalsekretær i Normisjon.

– Anfin betydde også veldig mye for dannelsen av Normisjon, sier Langmoen Kvelland.

Skaaheim har gitt ut en rekke bøker innenfor ulike sjangere som teologi, kirkeliv, oppbyggelse og humor. Også etter at han sluttet som Normisjonsgeneral, for ni år siden, har Skaaheim hatt almanakken full av avtaler.

Mest forkynner

– Etter at jeg ble pensjonist, har jeg fått gjøre noe av det jeg liker aller best. Jeg reiser Norge rundt og forkynner. Mange ønsker bibelundervisning, så annenhver helg er det oppdraget mitt. Forkynnelse og veiledning er det jeg liker best, fortalte han til Vårt Land da han fylte 70 år i juli 2009.

Året etter ble han valgt til medlem av Oslo bispedømmeråd og Kirkemøtet.

I årenes løp har Anfin Skaaheim også vært sterkt profilert i den kirkelige debatt. Mange i Den norske kirkes rådsstruktur har oppfattet han som «en typisk, konservativ organisasjonsmann». I offentligheten gav noen ham rollen som mørkemann med løftet pekefinger.

LES OGSÅ: SV vil gjøre Norge sekulært

Strevsomt rykte

Han syntes selv det var strevsomt og kjedelig å bli fremstilt som en streng, sur nei-mann. Han kjente ikke seg selv igjen i slike karakteristikker.

De siste årene satset den høyt profilerte kristen- lederen mye på humor, også i bokform.

– Anfin hadde et veldig godt humør og en evne til å fortelle historier som var sjelden. Det er få mennesker som har fått meg til å le så godt som ham, sier Anne Birgitta Langmoen Kvelland.

– Jeg har prøvd å vise en annen side ved meg selv, og forklare at humor og livsglede hører til det kristne livet. «Mørkemannsmiljøet» er helt annerledes enn folk som ikke kjenner det har lett for å tro. Media, blant andre, sprer slike inntrykk.

Humorist

Anfin Skaaheim har også brukt humoren bevisst i forkynnelsen:

– Når jeg gjør det, åpner det for kontakt. Men humor er også en grei måte å si noe om menneskers livssituasjon som gir gjenkjennelse, uten at de føler seg truffet. Jeg får folk til å le av seg selv uten at de vet at det er det de gjør, forklarte Skaaheim i 70-årsdagsintervjuet.

Mandag døde den livsglade kristenlederen – som fikk hedersbetegnelsen «den evige generalen».

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter