Nyheter

Presset mot trosfriheten minker

Men det merker trosfrihetsforkjempere lite til.

– Vi gleder oss over at det ­generelle nivået på myndighets­restriksjoner og sosial fiendtlighet har minsket, sier Lisa Winther i misjons- og menneske­rettighetsorganisasjonen Stefanusalliansen.

Nedgangen er riktignok beskjeden, viser amerikanske Pew Research Center sin nye årsrapport om tros- og livssynsfrihetens kår i verden. Rapporten er for 2014 og den syvende i sitt slag.

– Vi har ikke merket så mye til denne reduksjonen i landene vi jobber, sier Winther.

Hovedfunnene

Kort sagt viser tallene det Pew kaller en «moderat» nedgang i press mot tros- og livssynsfrihet fra myndigheter og sivilsamfunn mellom 2013 og 2014. Samtidig noterer instituttet seg en «tydelig» økning i såkalte «terroraktiviteter relatert til religion» i så godt som samtlige ­regioner i samme periode.

– Det er bekymringsverdig, synes Winther.

Slik terroraktivitet faller imidlertid inn under kategorien­ 
«sosial fiendtlighet». Det kan tyde på et større fall i andre ­typer sosial fiendtlighet.

198 land er undersøkt i rapporten (se faktaboks for definisjoner).

Det fine med Pews rapporter, mener Lisa Winther, er at de lar en sammenligne utviklingen over tid. Dette fordi de bruker omtrent samme målestokk hvert år.

Mønsteret som avtegner seg er at stadig flere av landene så høy eller veldig høy grad av myndighetsrestriksjoner og sosial ­fiendtlighet fram til 2012. Deretter har andelen sunket igjen fram til 2014. Myndighetsrestriksjonene fra 29 til 24 prosent og den sosiale fiendtligheten fra 33 til 23 prosent.

Samtidig bodde tre firedeler (74 prosent) av verdens befolkning i land som falt inn under en av de to kategoriene på det tidspunktet. Det er en nedgang på tre prosentpoeng fra året før.

«Religiøs» terror

Regionen Midtøsten og Nord-Afrika (MØNA) kommer verst ut i alle disse kategoriene:

• På Pews indeks fra én til ti havner MØNA på 6 i sosial fiendtlighet. Det er hele 2.3 poeng over nivået i 2007 og nær tre ganger så høyt som nummer to på lista. Samtidig er det en moderat nedgang fra versteåret 2012.

• MØNA får 5,4 på en tilsvarende indeks for myndighetsrestriksjoner. Nærmeste konkurrent er Asia og Stillehavet på 3,7.

• 18 av de 20 MØNA-landene så terroraktivitet knyttet til religion – dobbelt så mange som i regionen Asia og Stillehavet, som øker mest mellom 2013 og 2014.

– Ti land i MØNA hadde en økning i sosial fiendtlighet, deriblant religiøst motivert terror, påpeker Winther.

Mellom 2013 og 2014 økte antall­ land med denne typen terroraktivitet fra 73 til 82. I 60 av disse ga dette utslag i skader og dødsfall. En økning fra 40 i 2012.

Blant verdens 25 mest folkerike land hadde Egypt, Indonesia, Pakistan, Russland og Tyrkia de samlet sett største restriksjonene. Kina er verst på myndighetssiden, Pakistan på sosial ­fiendtlighet.

Begrensninger

– Går det an å måle religionsfrihet på denne måten, Winther?

– Som all statistikk så har den sine svakheter. Du får ikke vite så mye om alvorlighetsgrad, men mest om andel land, for eksempel. Du får ikke hele bildet, men det gjør den ikke irrelevant. Jeg mener at religion av og til ikke får den plassen den fortjener i ulike analyser. Her tror jeg Pew har vært viktig.

Hvorfor er dette et viktig redskap?

– Vi bruker Pew sammen med en rekke andre rapporter fra for eksempel Amnesty. Pew er mer kvantitativ. Om du går skikkelig inn i dataene kan du følge endringer i et land i større detalj.

Blant Pews kilder finner man det amerikanske utenriksdepartementets årlige rapporter om trosfrihet, årlige rapporter fra U.S. Commission on International Religious Freedom, FN-organer og uavhengige NGOs.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Mer fra: Nyheter