Nyheter

Hareide skal gå i Pride-paraden

Knut Arild Hareide vil delta i Oslo Prides parade førstkommende lørdag. Det er første gang en KrF-leder deltar i paraden.

For Hareide ble terrorangrepet i Orlando hvor 49 mennesker ble drept på en nattklubb for homofile den utløsende årsaken. KrF-lederen vil gå i paraden for å vise solidaritet, støtte og sympati med LHBTI-miljøet i Norge.

– Det burde i 2016 være unødvendig å måtte markere et nei til vold og hatkriminalitet mot homofile. Vi burde som samfunn ha kommet lengre. Slik er det dessverre ikke. Hendelsen i Orlando rystet oss alle. Med å delta i Oslo Prides parade førstkommende lørdag vil jeg vise min støtte, sier Hareide.

– Selv om vi kan være uenige i enkelte uttrykksformers eller politiske saker, er det viktig for meg å delta for å vise at vi i KrF står sammen med LHBTI-miljøet i kampen mot vold, mot trakassering og mot diskriminering, fortsetter han.

LES OGSÅ: – Velkommen etter, Hareide, sier KrF-toppen som måtte gå da han var åpen om sin legning

LES OGSÅ: Slik blir homofile behandla verda rundt

– Milepæl for homokampen

– Dette er en helt fantastisk nyhet, sier Lars Arnesen, festivalsjef i Oslo Pride.

– Vi har lenge ønsket at KrF skal delta i paraden. Dette er en milepæl for den norske homokampen. Med KrF på laget vil samtlige stortingspartier delta i paraden for første gang, fortsetter Arnesen.

Ifølge festivalsjefen vil Hareides deltagelse gjøre det lettere for kristne homofile å leve med legningen sin.

– Lesbiske, homofile. bifile og transseksuelle med en kristen bakgrunn vil med Hareide ha en representant og et forbilde i paraden, sier han.

Arnesen mener at KrF-lederens deltagelse viser at homokampen ikke lenger er en snever, politisk sak.

– Homokampen har nå bred og allmenn oppslutning hvor flere ser verdien av å feire mangfoldet i samfunnet. Å delta i paraden handler ikke bare om politiske saker som en felles ekteskapslov, men om de liberale verdiene som samfunnet vårt bygger på, sier han.

Svensk støtte

Også Hareides svenske lederkollega, Ebba Busch Thor i Kristendemokraterna, bryter en barriere og skal for første gang delta i den svenske homoparaden. For henne ble også Orlando-terroren utløsende.

– Vi lever helt klart i en tid der grunnleggende rettigheter som frihet, likhet og likeverd blir utfordret. Hendelsen i Orlando er enda et eksempel på at disse verdiene ikke er selvsagte. Jeg vil gå i Pride-toget for å stå opp for disse verdiene, sa hun til den svenske avisen Dagen i forrige uke.

Kirketopp deltar

Leder av Kirkerådet Kristin Gunleiksrud Raaum skal i likhet med Hareide delta i lørdagens parade. Det er første gang kirkens valgte toppleder går i paraden.

– Jeg skal gå i paraden for å vise støtte til LHBT-miljøet i Norge. Det er ekstra viktig i år etter terrorangrepet i Orlando å vise at kirken tar avstand fra vold og hatkriminalitet, sier Raaum.

Det er ikke første gang Raaum deltar i paraden, men det er første gang hun deltar i hennes ferske rolle som kirkeleder. Hun skryter av Oslo Pride.

– Der er en festival som tar opp mange spørsmål knyttet til seksualitet og synliggjør mangfoldet i samfunnet, sier Raaum.

LES OGSÅ: – Ingen kamp mellom mitt muslimske og mitt lesbiske jeg.

Deltar ikke

Blant kirkelederne er det derimot flere som har tatt en aktiv avgjørelse om å ikke delta i Oslo-paraden og lignende parader andre steder i landet. Blant dem er blant annet Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug og preses Helga Haugland Byfuglien.

Argumentasjonen mot å delta i Pride-paraden har både gått på politisk innhold og de ulike uttrykksformene. Kirkeleder Raaum kan forstå disse reaksjonene.

– Samtidig er det ikke automatikk at man må støtte alle uttrykksformene for å gå i paraden, påpeker Raaum.

– Siden homofile har en historie hvor man i begrenset grad har fått vise hvem det er, tenker jeg de skal kunne få uttrykke seg sterkt under paraden, avslutter hun.

LES OGSÅ: Hareide får refs av KrF-veteran

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter