Religionsdebatten i Norge har blusset opp de siste årene. Til tross for at SV gjennom årene har hatt flere kristensosialister i sin midte, slik som avdøde Berge Furre, eks-leder Erik Solheim og stortingsrepresentant Kirsti Bergstø, har partiet alltid hatt en tydelig religionskritisk profil. En tradisjon noen kristne har satt pris på, mens den har forarget andre.
LES OGSÅ: SV vinner «raddis-kampen»
Varsom med islamkritikk
De siste årenes debatt om islams plass i Norge, har vist at SV har vært betydelig mer varsom med å kritisere muslimer enn kristne. Særlig når det gjelder spørsmål relatert til likestilling.
SV har gjennom alle år vært en tydelig kritiker av ordninger som fungerer kvinnediskriminerende i kirken og kristelige organisasjoner. Slik er det fortsatt. I sitt arbeidsprogram for denne stortingsperioden har partiet vedtatt at statsstøtte skal være avhengig av at religiøse organisasjoner følger likestillings- og diskrimineringslovgivningen. I sin natur vil dette punktet gjelde både kristne og muslimer.
Dessuten vil SV jobbe for en religionsnøytral stat. Dette gir klare assosiasjoner til den franske religionspolitikken, og ideen om den sekulære staten. I sitt program har partiet vedtatt at «SV vil aldri akseptere diskriminering og overgrep, uavhengig av begrunnelse».
LES OGSÅ: SV vil gi KrF tilflukt
Stikk motsatt vei
På bakgrunn av dette fremstår det nærmest selvmotsigende at SV har laget en egen politikk for hijab som går i stikk motsatt retning.
Her er det ikke den religiøse praksisen som skal kontrolleres, men arbeidsgiveren. I denne sammenhengen vil SV straffe dem som diskriminerer kvinner som bruker religiøse hodeplagg.
Nå er det likevel ikke slik at SV hopper bukk over det faktum at enkelte kjenner seg tvunget til å bruke hijab. Men i denne sammenhengen vil ikke SV bruke økonomiske sanksjoner og tvangsmidler. Her vil SV ty til dialog med mellom foreldre, barn, skole, utdanningsetaten og tros- og livssynssamfunn.
Dermed øyner vi en forskjellsbehandling av ulike trossamfunn. I manges øyne oppfattes SV fortsatt som raus og imøtekommende overfor nye religioner i landet, men fortsatt strenge når konservative kristne organisasjoner ønsker å legge trosdimensjonen til grunn i sine vedtak.
Mer konsekvent
Nå skal stortingsprogram lages på nytt. Da er det ikke umulig at partiet vil søke å opptre mer konsekvent. Skal de ha troverdighet, må de nok enten stramme kraftig inn på bruken av hijab, eller være mer dialogorientert og rausere overfor konservative kristne.