Nyheter

Vandring var lovbrudd

Bergen kommune slår fast at «påskevandring» i skoletiden er ulovlig uten fritaksrett. Lederen i Kirkerådet støtter foreldrene som klaget.

– Vi fikk informasjon om påske-
vandringen to dager før den skulle gjennomføres. Den sto bare plutselig på ukeplanen. Jeg måtte selv ringe rundt for å spørre hva som var innholdet i vandringen, sier Magnus Svärd.

Hans datter var en av elevene fra Apeltun skole i Bergen som var på påskevandring i Skjold kirke i mars. Sammen med kateketen­ viftet de med palmeblad og sang «Hosianna, Davids sønn», fikk se bilde av Jesus på korset og de som ville kunne få føttene vasket eller smake på en liten bit polarbrød for å illustrere­ Jesu siste måltid. Opplegget er utarbeidet av IKO – Kirkelig pedagogisk­ senter.

I april klaget Svärd og kona inn skolen for brudd på opplæringslovens forbud mot forkynnelse i KRLE-faget.

Det var Human-Etisk Forbunds nettavis fritanke.no som først omtalte saken.

Skolegudstjeneste i Østenstad kirke med Arnestad skole for ett år siden.

LES OGSÅ:

LES OGSÅ: HEF ber staten holde på påmelding

Fikk medhold

I sitt svar gir Bergen kommune foreldrene medhold i at skolen brøt loven da de ikke informerte om fritaksrett eller alternativ undervisning før påskevandringen. Men selve innholdet i påskevandringen har ikke kommunens fagavdeling for barnehage og skole noe å utsette på, bortsett fra punktet om Jesu siste måltid.

«Fagavdelingen mener at det å dele brød på den måten som det fremkommer i punkt 3 i skolens fremstilling, kan være i strid med intensjonen i paragraf 2-4», skriver kommunen.

Elever ved Skoleskipet Gann. Fra venstre: Gudmund BN Bjordal, Andreas Melkevik, Sander Sjursen, Thea Johanne Øverås, Christine Bie og Johannes J Åkerøy.

LES OGSÅ: Disse går på landets beste kristne skole

Forkynnelse

Det er ikke Svärd fornøyd med. Han mener skolen bør slutte helt med påskevandringer fordi det bryter med lovens krav om at undervisningen skal være «objektiv, kritisk og pluralistisk».

– Skolen kan gjerne ta med elevene til kirken slik at læreren kan undervise om det som skjer der. Problemet oppstår når de overlater undervisningen til en kateket som får to timer på seg til å drive forkynning, sier han.

– Hva legger du i forkynnende undervisning?

– Ifølge en fagdidaktisk definisjon­ er det når den som gir budskapet ikke stiller spørsmål ved sannhetsinnholdet, og at det er en aktiv proklamering. Det er klart at IKO anser dette som sant, og påskevandringen med dramatisering­ og sang er en ytterst aktiv proklamering, sier han.

Foreldreparet har også tidligere klaget på skolens gjennomføring av skolegudstjenester og fått delvis medhold. Bergen kommune pålegger nå skolen å gjennomgå sine rutiner.

LES OGSÅ: – Islam kommer alltid dårlig ut i undervisningen

Alltid fritaksrett

Kristin Gunleiksrud Raaum, leder i Kirkerådet, støtter Svärd. Hun kjenner ikke til denne saken konkret, men slår fast at det alltid skal være mulighet for fritak ved slike aktiviteter.

– Fritaksretten er et uttrykk for respekt for religionsfrihet. Noen aktiviteter ønsker ikke foreldre at barna skal ta del i, og da bør det være selvsagt at fritak er et alternativ.

Gunleiksrud Raaum har bidratt­ til en rekke bøker gjennom IKO, blant annet om hvordan kirke og skole kan sam-
arbeide om høytidsvandringer som dette. Hun mener det er fint at elever får muligheten til å oppleve kristen tro i praksis gjennom denne typen aktiviteter.

Samtidig har hun forståelse for at Svärd reagerer.

Påskefortellingen i seg selv er jo forkynnende, sier Gunleiksrud­ Raaum.

Det har ikke lykkes Vårt Land å komme i kontakt med rektor på Apeltun Skole.

Vårt Land anbefaler

1

Mer fra: Nyheter