Nyheter

Skoleledelse slår alarm om moské-SFO

Ungdomsskoleelever i Drammen tilbringer opp mot fem dager i uka på koranskole. – Det er som et homogent miljø på siden av samfunnet, sier skoleledelse.

Ledelsen ved en ungdomsskole i Drammen frykter radikalisering blant 15 elever. Barna skal ha utviklet et miljø med mobbing og droppet ut av fritidsaktiviteter, og enkelte bruker opp mot fem dager i uka på koranskole, hvor de også overnatter på et eget internat.

– Det vi vet er at de har koranskole to timer hver ettermiddag. Etterpå får de visstnok leksehjelp, men noen er veldig faglig svake og burde vært mye sterkere­ når de får så mye lekse­hjelp. De har sluttet på alle ­andre aktiviteter. De spiller ikke lenger fotball. De er isolert fra andre unger. Det bekymrer oss.

Uttalelsen kommer fra en ikke-navngitt skoleledelse i Drammen, som nylig var i møte med Stian Vatnedal, forebyggingskontakt ved Søndre Buskerud politidistrikt. Deler av møtet ble gjengitt i siste nummer av fagtidsskriftet Fontene.

LES OGSÅ: Klarar­ fengsel å gjera fangar ­mindre radikale?

– Ikke lovstridig

«Et homogent miljø på siden av samfunnet», beskriver ledelsen miljøet omkring koranskolen. De har hatt flere foreldre inne til ­bekymringssamtale. Barnevernet skal kartlegge forholdene ved koranskolen. Vatnedal har også fått inn bekymringer om den aktuelle moskeen fra andre som jobber med barn i Drammen.

– Vi i politiet kan ikke gjøre noe når det ikke er mistanke om vold eller straffbare handlinger. Det er ikke i strid med loven at barn overnatter utenfor hjemmet, sier Vatnedal til Fontene.

Den tyrkiske forsamlingen Det Islamske Kultursenter står bak tilbudet som det nå slås alarm om. Moskeen, som er den største i byen, tilhører en omstridt religiøs minoritet i Tyrkia. Trosretningen baseres på at Koranen inneholder et hemmelig budskap bare noen få utvalgte­ kan tolke, ifølge Dagbladet.

LES OGSÅ: Til høsten får Sverige sin første imamutdannelse

Avstand fra ekstremisme

Arif Erkøk, talsmann for forsamlingen, bekrefter at Det ­Islamske Kultursenter har et eget godkjent internatbygg hvor rundt 14 elever i alderen 13 til 16 år benytter seg av overnattingstilbudet. Her tilbyr de lekse­hjelp, middag og sosiale aktiviteter ­etter skoletid. Som et tillegg nevner han religiøs undervisning. Han avviser at tilbudet er en «koranskole», men omtaler det som «ettermiddags-SFO».

– Hovedmålet er å øke barnas faglige prestasjon på skolen. Den religiøse undervisningen varer ikke mer enn én til halv­annen time. Antall dager med overnatting varierer fra barn til barn ­etter avtale med foreldre, sier han.

– Er det hold i påstandene fra skoleledelsen?

– Vi kjenner ikke igjen disse påstandene. Vi tar dem likevel seriøst og har tatt opp bekymringene med både styreleder og andre. Det er naturlig at vi går gjennom våre rutiner og ser om det er områder vi kan forbedre, sier Erkøk og understreker:

– Ekstremisme er ikke velkommen i våre lokaler og i vårt konsept.

– Hvorfor tilbyr dere overnatting?

– Hvis barna er lenge hos oss, har de muligheten til å sove her. Da får de frokost dagen etter før de går på skolen, sier Erkøk.

LES OGSÅ: Denne filmen tar oss med på innsiden av koranskolene

Øverst på dagsorden

Lavrans Kierulf (Frp) frykter slike­ tilbud kan føre til religiøse ­parallellsamfunn. Han er medlem i ­bystyret for oppvekst og utdanning.

– Med tanke på problematikk knyttet til radikalisering er det viktig at politiet driver forebyggende arbeid mot disse miljøene. Jeg er bekymret for hvilke holdninger og hva som formidles på disse koranskolene, sier han og legger til:

– Jeg håper at politiet setter dette øverst på dagsorden. Jeg forventer også at utdannings­direktøren under første komité­møte orienterer om hva de har tenkt å gjøre på dette området, sier Kierulf.

Arif Ekøf svarer dette på Kierulfs bekymringer:

– Vi er alltid villig til å lytte og evaluere tilbudet nettopp for å unngå et parallellsamfunn, sier han.

Bekymringsfull informasjon

Vårt Land har vært i kontakt med rektor ved den aktuelle ungdomsskolen, som ikke ønsker å uttale seg. Utdanningsdirektør Jan Sivert Jøsendal i Drammen kommune synes informasjonen fra ledelsen er bekymringsfull – «gitt at den er riktig». I morgen har de innkalt representanter fra ulike skoler i Drammen til møte. Da skal de vurdere sakens ­omfang og videre oppfølging.

I dag føres ikke tilsyn med koran­skoler. I mars etterlyste Barneombudet større kontroll over hva som skjer i lukkede, ­religiøse miljøer. Kulturminister Linda Helleland utelukket ikke at det kan bli aktuelt.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter