Nyheter

Stortinget vil strupe ‘intolerante’ trossamfunn

SV står i spissen for et forslag om å kutte statsstøtten til trossamfunn som fremmer holdninger i strid med menneskerettighetene.

– Vi bestemte oss for å fremme dette forslaget fordi vi den siste tida har sett så mange modige jenter som har stått fram i offentligheten og fortalt om sosial kontroll og bedt politikerne ta et oppgjør med æreskultur. Dette har stort sett vært jenter med muslimsk bakgrunn, og vi vet at dette ofte er forbundet med konservativ religion. Disse jentene fortjener vår støtte, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Saudi-Arabia

Hans parti har fremmet et forslag som det er flertall for på Stortinget, og som fremmes i en innstilling fra kommunalkomiteen i forbindelse med regjeringens integreringsmelding.

I forslaget heter det ifølge Dagbladet at «det må ha konsekvenser at trossamfunn og religiøse ledere fremmer holdninger som strider mot grunnleggende menneskerettigheter, demokratiske verdier og prinsipper, samt holdninger som innskrenker og hemmer integrering og utsetter noen for sterk sosial kontroll. Dette gjelder uansett trosretning.»

Vårt Land skrev i fjor høst om den muslimske forsamlingen i Florø som vurderte å be privatpersoner i Saudi-Arabia om støtte til bygging av moské. Ap-leder Jonas Gahr Støre bekreftet da at han fortsatt mener støtte til norske trossamfunn fra land som ikke praktiserer religionsfrihet, bør være forbudt.

LES OGSÅ: Visekansler i Tyskland advarer mot Saudi-Arabias moské-finansiering verden rundt

Sa nei

I 2010, da Støre var utenriksminister, sa han tydelig nei til dette, men uten å ha lovhjemmel for å nekte norske trossamfunn å ta imot slike gaver. Nå kan dette komme på plass. Ifølge Dagbladet bes regjeringen nå utrede muligheten for å trekke økonomisk støtte til trossamfunn dersom disse:

• Oppfordrer til lovbrudd.

• Tar imot utenlands finansiering fra stater som bryter fundamentale menneskerettigheter.

• Begår andre alvorlige forhold som kan medføre tilbaketrekking av statlig støtte.

– Vi er for eksempel opptatt av å unngå at Saudi-Arabia finansierer moskeer i Norge, slik de har gjort i mange andre land. Å unngå dette er en viktig grunn til å ha offentlig finansiering i seg selv, men vi må være sikre på at vi unngår den type negative impulser, sier Audun Lysbakken til avisen.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter