Nyheter

Islamsk Råd ville sparke toppleder etter lang tids misnøye

Styret i Islamsk Råd Norge ville kvitte seg med generalsekretær Mehtab Afsar, men møtte motbør i resten av organisasjonen. Nå har styret trukket seg.

– Styret har selv valgt å gå av, og det skyldes en personalkonflikt. Mer ønsker jeg ikke å uttale meg om saken, sier Basim Ghozlan. Han er nestleder i Islamsk Råd Norge, som er en paraplyorganisasjon for islamske trossamfunn i Norge.

Misnøyen er imidlertid knyttet til generalsekretær Mehtab Afsar, kommer det fram i et Facebook-innlegg på siden til styreleder Ghulam Abbas, skriver NRK. I innlegget, som nå er slettet, kommer det fram at styret har sagt opp Afsar, noe de informerte om under et rådsmøte på lørdag. Dette ble imidlertid forkastet av et flertall i rådet. Dermed valgte styret å trekke seg.

– I dette rådsmøtet opplevde vi dessverre at rådet er blitt et sted der de som brøler høyest, vinner frem. Og disse menneskene ville ha vedkommende tilbake i stillingen, skriver Abbas.

– Vanskelig dialogarbeid

I innlegget kommer det også fram at styret «i en lang periode» har «avdekket alvorlige mangler» i arbeidet til generalsekretæren. Disse har svekket omdømmet til IRN betydelig, ifølge Abbas. Mens et flertall i rådet skal ha ment at forsoning er veien å gå, skriver Abbas at manglene til generalsekretæren «er av så alvorlig karakter at det ikke er mulig å ordne opp i dem».

Det bekrefter også sentrale kilder som Vårt Land har vært i kontakt med. Dette er anklagene:

• Det er styrets opplevelse at Afsar arbeider ut ifra sine egne ønsker, uten å forholde seg til styrets vedtak.

• Flere medlemmer har uttrykt misnøye med hans opptreden utad. Han kan for eksempel unnlate å svare journalister, gi direkte gale opplysninger og være vanskelig å få tak i.

• Enkelte samarbeidspartnere peker på at det har blitt vanskeligere å ha dialog med Islamsk Råd etter at Afsar ble generalsekretær. Flere skal også ha klaget på at han møter uforberedt og ikke holder tidsfrister og avtaler.

• Han har liten kontakt med myndighetene.

• I flere tilfeller skal han ha skjelt ut enkeltpersoner som har kommet med tilbakemeldinger.

– Vanskelig stilling

Andre mener saken er langt mer komplisert og beskriver stillingen som generalsekretær i Islamsk Råd som «en av Norges vanskeligste». Islamsk Råd skal favne både sjia- og sunnimuslimer. Etter den arabiske våren har spenningen mellom disse gruppene blitt større, noe som også har smittet over på norske muslimer. Det gjør det utfordrende å være en samlende, tydelig figur.

Islamsk Råd har tidligere vært preget av stor diskusjon om hvilket arbeid den skal prioritere og hvilken rolle den skal spille på vegne av medlemsorganisasjonene.

– Uegnet som generalsekretær

Venstres stortingsrepresentant Abid Q. Raja, er blant dem som ved gjentatte anledninger har kritisert generalsekretær Mehtab Afsar for appeller han har holdt, uttalelser han har kommet med og hans manglende synlighet. I fjor gikk han hardt ut mot Afsar etter at han kommenterte terrorangrepet i Paris under NRK Dagsrevyen.

– Det jeg reagerer på, er at han står der og flirer med det alvoret det er i saken og samtidig maler fram muslimene som de store ofrene, når bakteppet er at tolv mennesker er skutt og drept av muslimer på grunn av noen tegninger, uttalte Raja til NTB.

Kritikken står han fortsatt for.

– Jeg mener han er uegnet som generalsekretær, og at han nå får et helt styre til å gå av er at varsko om at ting er gæli. At han ikke velger å gå av – når han ikke engang har styrets tillit – er helt uforståelig, sier Raja til Vårt Land. Han legger til:

– Vi trenger en person som er brobygger, offensiv, stabil – ikke minst i den konfliktfylte tiden vi er i nå med mange krysskulturelle brytninger. Afsar er langt under pari, sier han.

Vil ikke kommentere saken

Nærmere 50 representanter fra ulike islamske trossamfunn i Norge skal ha vært til stede under rådsmøtet til Islamsk Råd lørdag. Et valgt arbeidsutvalg skal nå se nærmere på beskyldningene mot Afsar. De skal også overta styrets oppgaver inntil neste årsmøte, som er i mars neste år, ifølge en sentral kilde Vårt Land har snakket med.

Styret som nå går av, ble valgt i mars i fjor. Vårt Land har vært i kontakt med styreleder Ghulam Abbas, som ikke ønsker å kommentere saken.

– Facebook-meldingen var feilaktig postet og skulle egentlig publiseres i en lukket gruppe. Utover det har jeg ingen kommentar, sier han.

Generalsekretær Mehtab Afsar har ikke svart på våre henvendelser.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter