Nyheter

Sier nei til investeringer i infrastruktur nå

Høyre, Arbeiderpartiet og Frp vil utrede mer om Oljefondet skal få investere i infrastruktur som ikke er på børs.

Leder for finanskomiteen, Hans Olav Syversen (KrF), ønsket å åpne for at Oljefondet kan investere ikke bare i obligasjoner, aksjer og eiendom, men også i infrastruktur som ikke er på børs. Men regjeringspartiene og Ap sørget for et nei nå.

– Vi har avgitt komiteens innstilling til meldingen om Oljefondet, og det var ikke flertall for å kjøre på infrastruktur nå. H, Ap og Frp ønsker å tenke litt mer på det. KrF mener vi har hatt utredninger nok og skulle gjerne satt i gang, sier Syversen.

Han er glad for at det ikke blir satt bom for spørsmålet. Kompromisset går ut på at regjeringen skal legge til rette for at spørsmålet kan behandles om et år i forbindelse med den årlige stortingsmeldingen om fondet.

Syversen er også glad for at komiteen i diskusjonen om Oljefondet og skatteparadiser er enige om at Oljefondet skal utarbeide et forventningsdokument der det kommer fram hvilke forventninger Oljefondet som eier har til selskaper om åpenhet og betaling av skatt.

LES OGSÅ: Dette har infrastruktur-diskusjonen handlet om

Vil vite mer

Torstein Tvedt Solberg sitter i finanskomiteen for Arbeiderpartiet. Han mener at det viktige Stortinget har fått flertall for nå, er at regjeringen skal komme tilbake med flere vurderinger om et år. Mens ekspertgruppen før jul anbefalte at Oljefondet skulle få mulighet til å investere i infrastruktur som ikke er på børs, mener Solberg at det som Stortinget ber regjeringen gjøre nå, er å se nærmere på hvordan dette mer konkret kan gjøres.

Ifølge Solberg blir det ikke satt ned en ny ekspertgruppe, men opp til Finansdepartementet og Norges Bank å gjøre de nye utredningene.

– Blir ikke dette å bevege seg inn i vurderinger som Norges Bank som forvalter kan gjøre?

– Jeg mener det ligger viktige politiske vurderinger og mulige avgrensninger her. For vår del er det viktig at Stortinget har et klarer bilde av hvilken type investeringer en mener å åpne for. Miljøorganisasjoner har vært opptatt av at Oljefondet kan investere i fornybar infrastruktur. KrF har tatt til orde for at fondet skal ha mulighet til å investere i mer umodne markeder i Afrika og Sør-Amerika. Oljefondets sjef Yngve Slyngstad snakker om flyplasser, motorveier og fibernett i modne markeder som mulige investeringer, sier Solberg.

LES MER: Mener regjeringen holder Oljefondet unna grønt skifte

Riktig retning

Nina Jensen, generalsekretær i Verdens naturfond WWF, ser på finanskomiteens konklusjon som en delseier.

– Dette er et godt skritt i riktig retning og betydelig bedre enn det som ble lagt fram av regjeringen. Den la fram et ja til infrastrukturinvesteringer på et eller annet tidspunkt. Nå har man fått en tydelig bestilling om at dette skal legges fram neste år, sier hun.

Jensen synes det er beklagelig at Ap, H og Frp sier nei nå.

– Men jeg håper at de nå ved å få ett år til kan modne og slå ut i full blomst. Vi hadde håpet at Stortinget åpnet for infrastrukturinvesteringer nå. Men vi ser at mens dette for få år siden var et tema man ikke snakket om, har vi bidratt til vedtak om at Oljefondet skal ut av kull og til en diskusjon om hvordan man tilrettelegger for økte investeringer i fornybar energi.

LES OGSÅ: – Finansdepartementet sier alltid nei når det gjelder Oljefondet

Følg oss på Facebook og Twitter!

Skuffet, men optimist

Kirkens Nødhjelp hadde ønsket at Stortinget allerede nå åpnet for å at Oljefondet kan investere i unotert infrastruktur. 8.300 personer har skrevet under på kampanjen «Klimamillionær» som var en del av Kirkens Nødhjelps fasteaksjon. Der er budskapet: «Jeg vil at min del av Oljefondet skal bidra til å løse klimaproblemene – ikke skape dem».

Vi er skuffet over regjeringspartiene og Ap, men glad for at saken ikke ble avvist, og at engasjementet fra 8.300 mennesker som deltok i kampanjen har gjort en forskjell i saken og gjør at saken går framover, sier Jens Aas-Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Kirkens Nødhjelp.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter