Nyheter

Nå skal korset dekkes til

Bystyret har bestemt at korset i Arendal kapell skal dekkes til under begravelser når pårørende ønsker det. Dermed er en årelang strid over.

– Når familien ønsker det, skal man kunne henge opp et vakkert tekstilteppe tilpasset kapellrommet. Det må enkelt kunne henges opp og tas ned etter begravelsen.

Ifølge Agderposten var det slik Atle Svendal (Ap) formulerte seg overfor Arendal bystyre i april da striden om tildekking av korset i byen kapell nok en gang var tema hos de folkevalgte. Svendal har ledet en komité der også Den norske kirke har vært representert, og den enstemmige konklusjonen derfra var at tildekking må være greit.

LES MER: Erstatter preken med muslimprat i Arendal

– Det er ingen kirke

Mangelen på såkalt livssynsnøytrale seremonirom i sørlandsbyen har ført til en langvarig strid om bruken av Arendal kapell. Human-Etisk Forbund i Aust-Agder har i mange år ivret for at korset skal kunne dekkes til når pårørende ønsker dette. Synspunktet har vakt mange sterke reaksjoner, men nå blir dette altså utgangen på saken.

– Kapellet er ikke en kirke, selv om det er vigslet. Et vigslet rom kan brukes av alle religioner. Det er det tradisjon for i Norge. Kapellet er preget av kristendommen. Andre steder i landet tildekkes kristne symboler for å vise at bygget kan brukes av andre religioner. Det kan gjøres her også, sa fagsjef Arve Nilsen i Agder og Telemark bispedømme i det samme bystyremøtet.

LES MER: Høyttaler-ja til kristne i Arendal

– Manglende respekt

Torsdag gikk 31 av bystyrets 39 representanter inn for å følge komiteens innstiling. En representant fra Pensjonistpartiet, fem fra Frp og to fra Høyre stemte imot, skriver Agderposten.

– For meg er det uttrykk for manglende respekt å dekke til slike tradisjonelle symboler, og synes det er trist at muslimer og humanetikere ikke kan vise respekt for kors i kristne seremonirom, sa Torbjørn Nilsen (Frp).

LES MER: Arken kommer til Arendal

– En veldig sterk handling

Prest i nabokommunen Froland, Ravn Karsrud, har tidligere uttalt til avisen at tildekking av korset er «forkastelig, både av hensyn til kristen kulturarv og kunstnerisk respekt».

– Det blir en veldig sterk handling, sa han.

Avdelingsleder Petter Norberg i Arendal kirkelige fellesråd sier til Vårt Land at kirkevergen har fått en henvendelse fra formannskapet om å bistå med å finne løsninger for tildekking. Også enken etter kapellkunster Arne Vinje Gunnerud skal involveres i arbeidet.

KOMMENTAR: Human-Etisk Forbund gravlegger prinsippene

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter