Nyheter

– Utdanning
 er en nøkkel

Statssekretær Tone Skogen avviser kritikk om at Norge gir for lite bistand til matsikkerhet.

I gårsdagens Vårt Land kritiserte Caritas og Utviklingsfondet Norge for ikke å prioritere bistand til landbruk høyere. De mener problemer med sult og underernæring undergaver satsing på helse og utdanning.

– Regjeringen kjenner seg ikke igjen i kritikken når det skapes inntrykk av at satsing på utdanning ikke er langsiktig. Jeg vet ikke om noen form for bistand som er mer langsiktig enn nettopp å utdanne barn i fattige land. Det er en nøkkel til utvikling, ikke minst for å hjelpe jenter og kvinner ut av fattigdom, sier statssekretær Tone Skogen (H) i UD.

LES MER: Gi oss mat, ber Malawi. Her er utdanning, svarer Norge

Konsentrerer bistand

Regjeringen vil videreføre konsentrasjon av bistanden på færre temaer og land. Det betyr at helse, utdanning og jobbskaping vil bli klart prioritert. At klimaendringer med økt styrke rammer matproduksjon, ikke minst i det sørlige Afrika, vil ikke endre norske prioriteringer.

– Vi følger nøye med på en veldig alvorlig situasjon med matkrise i regionen, der mange titalls millioner mennesker er berørt.

Skogen viser til at landbruk, klima og matsikkerhet i år er det viktigste satsingsområdet for norsk bistand i Malawi, med 150 millioner kroner. I fjor satset regjeringen 1,8 milliarder kroner på klimasmart landbruk og matsikkerhet.

– I år har vi et rekordstort humanitært budsjett. Vi har også økt støtten til Verdens matvareprogram (WFP) til 237 millioner kroner, sier Skogen.

LES MER: Vesten kutter i bistanden som virker

Utenriksministermøte

Hun er enig med Caritas om viktigheten av å lytte til mottakerlandene:

– Tilbakemeldingene fra afrikanske kolleger og representanter for sivilt samfunn i Afrika er at de etterspør nettopp det vi prioriteter: Helse, utdanning og jobbskaping.

Torsdag og fredag samler UD en rekke nordiske og afrikanske utenriksministre til et nordisk-afrikansk ministermøte i Oslo, der de skal diskutere effektiv bistand og næringssamarbeid.

– Vi vil blant annet diskutere hvordan vi i felleskap best møte utfordringer med migrasjon og terror, og ikke minst hvordan bidra til jobbskaping og næringsutvikling, sier Tone Skogen.

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter