– Det har strømmet inn henvendelser fra hele landet. Vi har faktisk måtte sette strek for ikke å skulle holde på til seint på kveld, sier Stein Ellinggard, sokneprest i Lademoen menighet i Trondheim.
– Men vi avviser ingen i døra, altså.
Han er overveldet over responsen etter at menigheten i mars etterlyste gifteklare par til massebryllup, eller «drive-in-bryllup», som Ellinggard kaller det. Vanligvis har de tre vigsler i året. På lørdag skal over 20 brudepar, i løpet av tre timer, gi hverandre sitt ja.
– Det virker som om folk kan tenke seg å gifte seg i kirken, men at terskelen er blitt for høy. Mange har en forventning om at vielsen skal være storslått. I tillegg kommer festen som er både dyr og tidkrevende. Vi ønsker å vise at bryllup ikke trenger å koste skjorta, sier han.
LES MER: Ti ganger evig troskap
Presten dropper prekenen
Tilbudet på lørdag er gratis. Da vil kirken bli pyntet med lys og blomster. Ellers er det lite som minner om en vanlig vigsel. Her blir det ingen salmesang, heller ingen tale. Hver ekteskapsinngåelse tar om lag 15 minutter. Til stede kommer det til å være fire prester, i tillegg til diakoner og andre frivillige. Bakerst i kirkerommet kan de nygifte forsyne seg av kaffe og bryllupskake sponset av det lokale konditoriet.
Fredrik Samdal (26) og Kristin Langemyhr (24) er ett av parene som kommer til å love hverandre troskap til døden skiller dem av. De har vært et par i to år, og forlovet seg i november.
– Vi ønsker å gifte oss nå, men uten for mye styr. Det er så mange krav og forventninger til det å gifte seg. Dagen skal liksom være perfekt. Festen tar vi heller om et par år. Vi skal flytte sammen nå til sommeren, og jeg ønsker at Kristin skal kunne flytte inn med meg med full trygghet om at vi kommer til å holde sammen for alltid, sier brudgommen.
– Har det vært et alternativ å gifte seg hos byfogden?
– Jeg har nevnt det for forloveden min, men vi vil ha en kristen ramme rundt det hele. Da ble dette arrangementet et godt alternativ, selv om jeg aldri hadde trodd at hun ville gått med på noe slikt, sier Samdal og ler.
LES MER: Satt i kø for drop-in bryllup
– Konkret dato gir folk et puff
Ingen av parene ved lørdagens bryllup har vigselssamtale, men de må ta med seg de formelle papirene som utstedes av Folkeregisteret.
– Dere risikerer ikke at folk tar en i overkant spontan avgjørelse, sokneprest Stein Ellinggard?
– Jo, det kan selvfølgelig hende, men det kan også skje dersom man velger en ordinær vielse.
Presten har inntrykk av at de fleste som tropper opp på lørdag har vært samboere lenge.
– Dette kommer ikke spontant på dem. Jeg tror heller at de endelig får et påskudd for å gifte seg. Mange tenker at kirken er et stort apparat og finner kanskje ikke en dato som passer. Derfor skyver de på gifteplanene. Vi prøver å gå andre veien: Vi har satt en konkret dato. Det har nok gitt mange et puff, sier Ellinggard.
Har allerede gravert inn datoen
Til høsten kommer Lademoen menighet til å arrangere nok et drive-in-bryllup.
– Vi måtte si nei til fem par på lørdag. I stedet får de en ny mulighet til å gifte seg hos oss til høsten, sier Ellinggard, som forteller om en bekymret brudgom som ble i overkant ivrig:
– Han hadde allerede gravert inn «28. mai» i gifteringene da han fikk høre at det var fullbooket. Da tok han kontakt med oss. På lørdag er han en gift mann.
LES MER: Færre gifter seg i kirken