Nyheter

– Styrk muslimers sikkerhet

Islamsk Råd Norge etterlyser en handlingsplan mot muslimhets og moskétrusler. Politiet mener det forebyggende arbeidet er viktigst.

– Sammenlignet med andre land i Europa fremstår situasjonen i Norge noe bedre. Likevel ser vi at det blir rettet trusler mot moskeer også her i landet, og det er viktig at vi ikke legger lokk på at det skjer, sier Mehtab Afsar, generalsekretær Islamsk Råd Norge (IRN).

Han er opptatt av at sikkerheten rundt moskeer og muslimer i Norge blir ivaretatt.

Den 17. mai forsøkte en kvinne å sette fyr på Central Jam-e-moskeen på Tøyen i Oslo, skriver Dagbladet. Etter å ha fått lov til å låne moskeens toalett, tente hun på en haug med toalettpapir i trappen.

– Det er oppsiktsvekkende og veldig alvorlig. Heldigvis ble ingen skadet. Brannalarmen gikk og de som var til stede fikk stoppet brannen. Hendelsen er nå anmeldt og under politiets etterforskning, sier Afsar.

LES MER:

Grisehoder og tagging

Afsar forteller at det også tidligere er blitt rettet trusler av ulik karakter mot moskeer i Norge.

– Grisehoder er blitt plassert foran inngangspartiet og moskévegger er blitt tagget på. Det har også forekommet skriftlige trusler som jeg vet er blitt anmeldt.

I andre Europeiske land har flere moskeer oppled angrep de siste årene. I januar 2015 ble det blant annet kastet en brannbombe mot en moské i Sverige.

– Jeg håper ikke at vi opplever slike tilstander, men vi kan ikke utelukke det. Vi må alle jobbe sammen for å hindre en slik negativ utvikling. Det er et felles ansvar for hele samfunnet, helt uavhengig av hvem truslene rettes mot, sier Afsar.

LES MER: Kapell kan bli moské

Synagoge-trusler

Også andre trossamfunn har opplevd å få sine gudshus truet og angrepet.

Sikkerheten rundt synagogen i Oslo ble skjerpet etter at islamisten Arfan Bhatti i 2006 avfyrte skudd mot bygningen. Bhatti ble tiltalt men ikke dømt for brudd på paragraf 147 i straffeloven om terrorhandlinger, selv om han ble dømt for medvirkning til skuddene.

Siden da har politiet rykket ut til det jødiske gudshuset flere ganger.

Senest fredag for en uke siden ble store deler av St. Hans-haugen i Oslo sperret av etter at politiet fikk melding om at en koffert stod plassert ved inngang til synagogen i Bergstien. Bombegruppen ble satt inn og kofferten viste seg å være tom.

Også i mars 2015 ble en mann sett komme løpende ut av bygningen overfor synagogen. Mannen hadde med seg en gjenstand som han la fra seg bak synagogen. Gjenstanden viste seg å være en bag uten farlig innhold.

Afsar mener det er viktig at det nå også gjøres et arbeid for å ivareta norske moskeer og muslimer sin sikkerhet.

– Vi har løpende dialog med politiet om dette. Jeg mener også det er på sin plass å ha en handlingsplan mot hets og hat mot muslimer. Her må myndighetene komme på banen og iversette ulike tiltak, for å få kartlagt islamofobi og hets av muslimer.

LES MER: Kvinnemoské på hemmelig adresse

Forebygging

Politispesialist ved Grønland politistasjon i Oslo, Erik Andersen, jobber tett opp mot flere av de største moskeene i Oslo.

– Det siste året har vi sett på moskeene sine beredskapsplaner. Det er ikke politiets ansvar at de skal ha det, men jeg ser på det som helt nødvendig for at de skal kunne skape en trygghet for seg og sine. I en slik plan er det blant annet informasjon om hvem man ringer i en nødssituasjon, og oversikt over evakuerings veier, sier han.

Andersen mener det forebyggende arbeidet som gjøres i hans krets har god effekt.

– I Sverige har vi sett alvorlige angrep mot moskeer. Kan lignende ting skje i Norge?

– Vi skal ikke være naive, men jeg tror ikke vi får lignende saker i Norge. Jeg har ikke opplevd at det i vår politikrets har vært saker hvor politiet har måttet komme og evakuere områder rundt moskeen, slik man har opplevd ved synagogen i Oslo. Det nærmeste vi har vært er tilfeller med uønskede personer som man må jobbe litt ekstra med for å opprettholde besøksforbudet.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter