Nyheter

Avviser påstand om bønnepause i terror-rettssak

Terrortiltalt Syria-farer ba om en daglig bønnepause fra rettsaken. Det sa Oslo tingrett nei til.

Ifølge avisen VG skal Oslo tingrett ha lagt til rette for at en 23 år gammel, muslimsk mann, som står tiltalt for terror, får anledning til å be hver dag mens rettssaken mot ham pågår.

Beslutningen skal ha falt etter at mannen selv ba om mulighet til å be, helst i tidsrommet mellom 13.30 og 14.00.

Avviser vinklingen

På Oslo tingretts egne nettsider aviser tingrettsdommer og avdelingsleder Ina Strømstad, at retten har lagt opp saken rundt 23-åringens bønnetider.

Det gjør hun også ovenfor Vårt Land.

– Dette tema var så vidt oppe i et forberedende møte mellom partene i saken. Da kom det et spørsmål om det var mulig for tiltalte å få en bønnepause, hvorpå dommeren svarte at det kunne han ikke få. Tiltalte måtte rette seg etter den planlagte pausen klokken 14.00.

– Er det vanlig at retten tar hensyn til behov som relaterer seg til religion og livssyn?

– Selv har jeg aldri fått en slik forespørsel, og jeg har heller aldri hørt at man har tilrettelagt for religiøs utdøvelse. Det sentrale hensynet er at rettsforhandlingene går i henhold til vår plan. Det er uheldig om et vitne må avbryte sin forklaring, og derfor prøver vi å tilpasse pausene til selve forhandlingene og ikke til utenforliggende hensyn sier Strømstad, som også er medlem av Dommernes mediegruppe.

Provoserende

VG har snakket med flere som reagerer på det avisen omtaler som innvilgede bønnebønnepauser. En av dem er Vebjørn Selbekk, sjefredaktør i avisen Dagen.

– Når man tenker på hva denne personen er tiltalt for og båndene til IS, så fremstår det som både provoserende og unaturlig at retten skal legge til rette på denne måten, sier Selbekk til VG.

Han påpeker at mulla Krekar aldri har bedt om bønnepause når han har vært i rettssalen.

Frykter kaos

Selbekk får støtte fra stortingsrepresentant for Senterpartiet, Jenny Klinge. Hun sitter selv i Stortingets justiskomité, og sier til VG at hun ikke anser bønn som en relevant pausegrunn.

– Ja, folk har religionsfrihet, men når man er tiltalt i en straffesak så skal straffesaken avvikles. Og det er det viktigste. Vi kan jo risikere å komme i en situasjon hvor aktørene i en rettssak har fem forskjellige religioner og skal be på fem forskjellige tider. Det ville blitt helt baluba, sier stortingsrepresentanten.

LES MER: Muslimer nektes å be

Vanlig med pauser

Jurist og postdoktor ved Norsk senter for menneskerettigheter, Anine Kierulf, mener retten står relativt fritt for å tilrettelegge for de ulike partene i en rettssak.

– Hvis tiltalte eller andre aktører har spesielle behov, så kan dommeren legge til rette for at vedkommende skal få mulighet til å oppfylle de behovene, så lenge de er innenfor rimelighetens grenser, sier Kierulf til Vårt Land.

Hun understreker at tiltalte ikke har krav om bønnepause.

– Man har nok ikke noe krav om pause for å be, men dommeren ønsker jo ofte å legge rettsaken opp på en måte som gjør den levelig for begge parter. I lange saker innebærer det å legge inn pauser, enten det er for å gå på toalettet, røyke eller be.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter