Nyheter

Kapell i Drammen kan bli moské

Muslimsk ektepar har kjøpt Landfalløya kapell. Nå skal det brukes til tilbedelse av Allah.

Et muslimsk ektepar kjøpte forrige måned Landfalløya kapell i Drammen for 3,2 millioner kroner, ifølge kapellets salgsstyre. I går ble korset fjernet. I nærmeste fremtid skal kirkebygget brukes som moské, kan Drammens Tidende fortelle tirsdag.

Avisen har fått bekreftet «fra flere sikre kilder» at den muslimske grupperingen Al Ghazali skal bruke bygget som gudshus. Trossamfunnet tilhører Dawate Islami, som er en fredelig og ikke radikal trosretning, ifølge Noor Ahmad Noor, som har uttalt seg til lokalavisen. Han er imam i Fjell moské.

– Jeg vet at det skal åpnes en moské på Landfalløya, ja. Vi er mange moskeer i Drammen allerede, så det er bare positivt med én til. Det er fint for muslimene i det området at de har et sted å be i, sier Noor til avisen.

Han understreker at han selv ikke har hatt anledning til å snakke med dem som skal åpne moskeen.

– Mosképlaner er løse rykter.

Hverken Drammens Tidende eller Vårt Land har lykkes i å komme i kontakt med de nye eierne av det tidligere gudshuset.

I salgsstyret til Landfalløya kapell er de ikke kjent med at bygget skal brukes til moské.

– Dette er ukjent for oss, sier styremedlem Runar Løvaas.

– Er det uproblematisk å bruke kapellet til moské?

– Vi har solgt kapellet til en privat familie, og de kan i prinsippet bruke det til hva som helst. Til oss har de fortalt at de skulle bruke bygget til arbeid rettet mot barn, unge og eldre mennesker. Religion har ikke vært nevnt. Selv tror jeg mosképlanene bare dreier seg om løse rykter, sier han.

LES OGSÅ: Åpner kvinnemoské på hemmelig adresse

Solgte med tungt hjerte.

– Hvorfor det?

– Salgsprosessen har vært preget av sterke følelser. Det er en del eldre mennesker som har brukt dette kapellet i sin ungdom og som har blitt døpt her, men for oss har det ikke vært forsvarlig å fortsette driften. De siste årene har det bare vært ni til tolv mennesker som har møtt opp på arrangementer, og det er inkludert oss arrangører, forteller Løvaas.

Salgsinntektene for bygget skal ifølge Løvaas brukes til kristent arbeid i Drammen.

– Det synes vi i styret er vel så viktig som at et kapell står tomt og forfaller. Alt av tilskudd til kapellet er fjernet, og vi har lenge sittet med kun en slunken kasse og tilskudd fra diverse fond. Det er selvfølgelig med et tungt hjerte at vi måtte selge. Men det er en tid for alt, og vi får tåle at noen ikke er enige med oss.

Turid Kolstadløkken er teamleder for kulturminnevern i Buskerud fylkeskommune. Hun synes det er positivt at kapellet nå får nytt liv.

– Bygget har en lang historie som kapell og forsamlingshus, og har åpenbart en verneverdi som et viktig element i lokalsamfunnet. Vi tar imidlertid ikke stilling til bruksområdene for slike bygg, men er først og fremst opptatt at de tas i bruk og ikke står tomme, sier hun.

LES MER: Kirke blir moské

Kirkeovertakelse har skjedd før.

I 2008 overtok muslimer Adventkirken i samme by. Etter det Vårt Land kjenner til, er det første gang en kirke har blitt omgjort til moské i Norge.

– Den rausheten vi viser ved dette salget, er en forutsetning for trosfrihet og møte med andre religioner. Vi håper dette vil gjøre det lettere for kristne å etablere kirker i muslimske land, sa daværende leder for Syvendedags Adventistsamfunnet i Norge, Tor Tjeransen, til Vårt Land.

Muslimene som kjøpte bygget, Det tyrkiske trossamfunnet, sier at de bare har fått positive tilbakemeldinger etter at de fylte den tidligere kirken med nytt innhold.

– De fleste er bare glade for at gudshuset er blitt videreført som gudshus. Det kunne jo endt opp som diskotek, pub, leiligheter eller barnehage, sier Orhan Al, styrelederstyreleder i den muslimske menigheten.

– Hva har dere gjort for å gjøre kirken om til moské?

– Utvendig har vi gjort minst mulig, bare tatt vekk korset på taket. Innvendig har vi fjernet døpefonten og et kors. Ellers har vi lagt inn tepper og bønnesteder. Folk som kjenner bygget synes nesten det ser ut som før, sier Al.

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

VL anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter