Nyheter

Hyller ruserfaring i arbeid med misbrukere

I Telemark skal rusmisbrukere få hjelp fra likemenn i arbeidet med å bli rusfrie. 
– De vet hvor snubletrådene er.

– Her i Telemark har vi mer problemer enn landet forøvrig med en høy andel av rusmisbruk. I tillegg vet vi at mange faller ut av rusbehandling, sier Hege Holmern, samhandlingskoordinator ved Sykehuset Telemark.

– Det er nok flere årsaker til at det er slik, men det viktigste er at vi ser problemet og gjør noe med det.

‘Jeg var der du er nå’

Sykehuset i Telemark vil sammen med Borgestadklinikken Blå Kors, bruker- og pårørendeorganisasjonen A-larm og kommunene Skien, Porsgrunn, Drangedal, Kragerø, Bamble og Siljan bedre behandlingen av rusmisbrukere ved å ansette tidligere rusmisbrukere, såkalte «likemenn».

Håpet er at tolv likemenn skal bidra til at flere fullfører behandling og blir rusfrie. Holmern tror denne modellen vil styrke 
behandlingstilbudet.

– Vi ser at det er vanskelig for ruspasienter å fullhøre behandling, det er stort frafall og mange går under radaren vår og ikke blir fanget opp, sier hun og fortsetter:

– En likemann vet når ting blir trøblete og vanskelig, og kan være en motivator som hjelper pasienten å stå i behandling ved å gi håp gjennom å si «jeg var der du er nå».

LES MER: Gir vinpenger til rusbehandling

– På rett kjøl

Bruken av likemenn skal være et supplement til ordinær behandling. Tanken er at hver likemann skal kunne følge opp én til fire ruspasienter. Det er ennå ikke avklart hva like­mannlønnen blir. Tilbudet er rettet mot alle typer misbruk; 
alkohol, medikament, stoff eller blanding.

– Det er kostnadskrevende, både emosjonelt og finansielt, at pasienter dropper ut av behandling. Likemennene vet hva de skal trykke på for å få ruspasientene på rett kjøl, sier Holmern.

– De skal være tilgjengelig for å kunne snakke om alt og hjelpe med praktiske gjøremål. Det er bra med personer som ikke går hjem klokken 16, men er tilgjengelig både på kveld og i helgene.

LES MER: I fjor lovet Høyre 400 rus-millioner

– Som valium i lommen

Hos A-larm har de erfaring med bruk av likemenn, under betegnelsen mentortjenester.

– Å ha en likemann du kan kontakte gir trygghet. Det blir som å ha valium i sølvpapir i lommen når du har en psykisk sykdom. Du har kanskje ikke bruk for den, men den gir trygghet, sier Idar Grotle, fylkesleder i A-larm Telemark og Vestfold.

Han trekker frem hvordan tidligere rusmisbrukere må lukke døren til rusmiljøet, takle suget etter rus, komme seg ut av offerrollen, skape et nytt selvbilde, få et nytt nettverk med mer.

– De må skape seg en ny hverdag hvor det meste må forandres. Det er krevende.

LES MER: Flere unge vil feste edru

– Ønsker å bidra

A-larm skal velge ut og skolere likemennene før de kan begynne. Grotle forteller at det er en lang rekke kriterier som må oppfylles. Det viktigste er å være motivert. I tillegg må de blant annet orke å ta opp tunge ting, kunne grensesetting, ha kjennskap til lover og regler, være et godt forbilde, skape tillit og gode relasjoner, ha tid til å være der. Likemennene må også ha vært rusfri i minimum to år.

– Risikoen ved bruk av likemenn er at de kan få tilbakefall selv. Noen tidligere rusmisbrukere får dessverre tilbakefall. Derfor er det viktig med opp­læring, kurs, veiledning og oppfølging, sier Grotle.

Prosjektet har som mål å starte opp fra høsten av. Ifølge Holmern er det allerede nå kommet inn 
e-poster fra tidligere rusmisbrukere som vil melde seg til tjeneste.

– Mange sier at endelig blir ­erfaringen deres sett på som positiv, og ikke bare negativ. Tidligere rusmisbrukere har en unik kompetanse som vi som profesjonelle aktører ikke har. De vet hvor snubletrådene er og kjenner igjen problematisk adferd, sier Holmern.

Mer fra: Nyheter