Nyheter

Gir vinpenger til rusbehandling

Vinimportør mener narkomane må få bedre rusbehandling.

Kjersti og Tom Altenborn importerer italiensk vin som produseres på et behandlingskollektiv. Nå ønsker ekteparet at norske narkomane skal få bedre behandlingstilbud – og de vil selv være med å finansiere dette.

LES OGSÅ: Trakk seg fra russtyreverv

For hver solgte vinflaske som kommer fra San Patrignano på Italias østkyst, skal Altenborns selskap gi fem kroner til en nyopprettet forening som skal dele ut pengestøtte til gode rusbehandlingstiltak i Norge.

– Vindyrkinger er ikke mulig i Norge, men man kan lære av behandlingsmetodene deres, sier Kjersti Altenborn.

Rundt 260 personer dør av overdose hvert år i Norge, melder Direktoratet for e-helse på hjemmesiden helsenorge.no. Dette er altfor mange, mener Kjersti og Tom Altenborn.

LES MER: Blir pisket for vinfrakt

Rusfrie

Siden institusjonen ble etablert i 1978, har San Patrignano behandlet over 25.000 narkomane. På spørsmål om suksessrate viser de til evalueringsstudier utført ved universitetene i Bologna, Urbino og Pavia; tre av fire narkomane blir rusfrie.

Det ekstraordinære med San Patrignano er at 60 prosent av driftsutgiftene dekkes gjennom salg av egenproduserte viner. Disse vinene er det Altenborns selskap importerer til Norge og selger via Vinmonopolets butikker.

Saken ble først omtalt av Smaalenenes Avis.

Yresopplæring

– På San Patrignano deltar de narkomane i arbeidet med å lage vin, det er en del av rehabiliteringsjobben, forklarer Altenborn.

I tillegg til vin produserer San Patrignano ost, skinke og honning. De øvrige 40 prosentene av driftsutgiftene dekkes inn med donasjoner. De som oppholder seg på institusjonen tilbys blant annet yrkesopplæring og helsetjenester.

«San Patrignano ønsker unge velkommen, utdanner og beskytter, så de kan vokse, modnes og bli frie og uavhengige. Disse verdiene, som er ganske motsatt av annen rusbehandling, er erfart og samlet gjennom en lang og kompleks læringsprosess. Behandlingen har ikke en tidsbestemt varighet, men er basert på individuelle behov», skriver Altenborns på hjemmesiden til vinimportselskapet de driver.

LES MER: Støre: Tenk før du gir vin i gave

Krevende

I Actis, rusfeltets samarbeidsorgan, rister generalsekretær Mina Gerhardsen på hodet over den uvanlige koplingen mellom vinsalg og rusbehandling.

– Formålet er godt, men koplingen er krevende.

– Vil du anbefale norske vinkunder å kjøpe vin for å støtte rusbehandling?

– Nei, det gjør jeg ikke. Dersom man ønsker å gi penger til rusbehandling av narkomane vil det være mye bedre å gi pengene direkte til organisasjoner som driver med dette, som for eksempel Blå Kors, sier Gerhardsen.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Hun liker behandlingsfilosofien til San Patrignano – gi rusmisbrukere fysisk arbeid. Men hun liker ikke koblingen mellom vinsalg og rusbehandling.

Vinkultur

Kjersti Altenborn forstår at noen finner tiltaket deres utfordrende, men sier at i Italia og i San Patrignano er vin en del av kulturen.

– Man ser ikke på vin som et rusmiddel, forklarer Altenborn.

Reklame

Hos Vinmonopolet sier kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen at de har tatt Altenborns italienske viner inn i bestillingsutvalget – og at statsselskapet ikke legger seg opp i hvordan importøren bruker salgsinntektene.

– Men det er ikke mulig for importøren å fortelle kundene i Vinmonopolets butikker at de gir fem kroner av hver solgte flaske til rusbehandling. Det tillater ikke alkoholloven, selv om formålet kan være godt, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter