Nyheter

Krig, krise, korrupsjon

Protestantene under den arabiske våren­ ville kaste korrupte regimer. Fem år senere opplever­ folk mer konflikt og sterkt økende korrupsjon i hverdagen­.

En spørreundersøkelse blant nesten 11.000 innbyggere i ni land i Midtøsten og det nordlige Afrika tyder på at korrupsjon i enda høyere grad enn før gjennomsyrer samfunnene. Nesten tre av ti sier at de har betalt en bestikkelse for tilgang til offentlige tjenester i løpet av det siste året.

Religiøse ledere

På spørsmål om hvilke grupper som anses mest korrupt, kommer skatte-
byråkrater, parlamentsmedlemmer og statlige embetsmenn dårligst ut. Politiet havner midt på treet, mens religiøse ledere blir ansett som klart minst korrupte.

Det er Transparency International som har foretatt undersøkelsen i november i fjor. Den avslører at seks av ti, altså et betydelig­ flertall av innbyggerne­ i regionen, mener at korrupsjon har blitt enda mer utbredt det siste året.

Det gjelder korrupsjon på alle nivåer, med små og store bestikkelser både for å inngå forretningsavtaler eller skaffe seg et offentlig papir. Skal en familie ha fødselsattest for sitt nyfødte barn på et offentlig kontor, eller søke om en byggetillatelse, kan noen diskrete pengesedler eller en liten «oppmerksomhet» over disken få fart på prosessen.

Opprør feilet

Befolkningens misnøye med sine korrupte og udemokratiske ledere var en hovedgrunn­ til den arabiske våren­ som blusset opp for drøye fem år siden. Ropet om mer demokrati­ og mer rettferdig fordeling har i liten grad gitt resultater. I stedet er regionen preget av krig både i Syria og Jemen­, samt krise og økt konflikt i mange andre land i Midtøsten.

Misnøye med det politiske lederskapet­ følges av utbredt misnøye med korrupsjon, ikke minst i offentlig sektor. 30 prosent av den voksne befolkningen i regionen oppgir at de har betalt bestikkelser for å få tilgang til en grunnleggende offentlig tjen-este det siste året. Det tilsvarer rundt 50 millioner voksne som har betalt slike bestikkelser i de ni landene de siste 12 månedene.

LES OGSÅ: Palestinske ledere stopper ikke terrorlønn

Jemen verst

Jemen har det høyeste nivået av korrupsjon i regionen. Nesten fire av fem jemenitter­ sier at de har betalt bestikkelser for offentlige tjenester det siste året. Nivået er også høyt i Egypt, Marokko og Sudan, der omtrent annenhver voksne innbygger vedgår å ha bestukket offentlige tjenestemenn 
eller -kvinner det siste året.

Verst er utviklingen i Libanon. Flere enn ni av ti libanesere opplever at korrupsjon er blitt enda mer utbredt det siste året. Landet med bare 4,5 millioner innbyggere har siden krigen brøt ut i nabolandet Syria, tatt imot over én million syriske flyktninger.

Søppelkrise

Libanon har opplevd en rekke korrupsjonsskandaler i det siste, og i hovedstaden Beirut hagler anklagene om vanstyre og korrupsjon mot politikere som har latt det utvikle seg en ni måneder lang stinkende og helsefarlig krise, ved at byens søppel ikke blir håndtert.

– På en rekke ulike spørsmål er libanesere svært, svært kritisk ikke bare til myndighetenes­ anstrengelser­ for å bekjempe­ korrupsjon, men også for det høyt opplevde nivået av korrupsjon i offentlig sektor, sier Coralie Ping som har forfattet rapporten for Transparency International til AFP.

Følg oss på Facebook og Twitter

Vil bekjempe

På den positive­ siden skriver Transparency International­ at et flertall av befolkningen i regionen mener de kan bidra i kampen mot korrupsjon. En av fire sier at å rapportere eller­ anmelde korrupsjon er et av de viktigste tiltakene for å få bukt med problemet.

Samtidig frykter tre av ti hevn hvis de anmelder korrupsjon, og to av ti mener en anmeldelse ikke vil føre til noe som helst. Det siste ser ut til å stemme med realitetene. Nesten fire av ti som oppgir at de rapporterte korrupsjon, sier at de ble utsatt for hevn, og knapt tre av ti opplevde at myndighetene tok affære som følge av deres anmeldelse.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter