Nyheter

Håndtrykk til besvær

Må muslimske menn håndhilse på kvinner om de skal aksepteres i det norske samfunnet?

Når jeg møter en muslimsk kvinne, er jeg alltid i tvil: Skal jeg ta henne i hånden til hilsen? Om jeg ikke rekker henne hånden, kan hun oppfatte meg som uhøflig. Hvis jeg rekker henne hånden, kan hun oppfatte at jeg ikke respekterer hennes grenser.

Jeg prøver forsiktig å signalisere at jeg kan tenke meg å ta henne i hånden. Hvis hun ikke rekker fram sin, bukker jeg i stedet. Det er helt ok. Jeg føler meg ikke avvist eller at hun viser meg manglende respekt av den grunn.

Avvisning

Men dette er ikke uavhengig av kjønn. For hvis en muslimsk mann ikke håndhilser på en vestlig kvinne, vil hun som oftest føle at han ikke viser henne respekt. Særlig ille er det hvis han ignorerer en utstrakt hånd. Det oppleves som en avvisning.

Det fikk den svenske politikeren Yasri Khan oppleve. Han måtte trekke seg fra partiledelsen i Miljøpartiet fordi han ikke ville ta en kvinnelig TV-reporter i hånden. Men Khan selv oppfatter dette annerledes.

– Min kroppslige integritet må gå foran andres rett til å berøre min kropp, sier han i et intervju med Sveriges Televisjon – og spør om hvorfor det skal være forskjell på kvinners og menns rett til å reservere seg mot uønsket berøring.

LES OGSÅ: Muslimer inspirerer unge til kirkegang

Likestilling

Ja, hvorfor opplever vi det ulikt? Det er her kjønnsrollene slår ut. Det bygger på forestillingen om at mannen har initiativet i en situasjon når to av ulikt kjønn møtes. Hvis han berører en kvinne som ikke vil bli berørt, er det manglende respekt. Hvis han ikke vil rekke hånden fram til en kvinne som venter å bli hilst på, viser han manglende respekt.

Men hvorfor aksepteres slik rollefordeling i et samfunn der likestilling er idealet? Det virker som det er kravet om assimilering som trumfer likestillingen på dette feltet. Muslimer må oppføre seg i samsvar med våre normer. Men fremmer eller svekker det integreringen når kravene stilles på den måten?

– Jeg synes det er viktig at muslimer opplever seg inkludert, sier Khan. Men altså bare dersom de vil berøre kvinners hender.

LES OGSÅ: – Kristne påvirkes av å ha fellesskap med muslimer

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug har i en årrekke vært en av Vårt Land profiler, som redaktør og journalist, og er nå tilknyttet avisen som kommentator.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter