Friskere laks

Norsk oppdrettslaks er blant viktige matressurser som kan bli sikrere og bedre gjennom genredigering.

Det forskes i Norge på såkalt genredigering som kan gjøre oppdrettslaksen sikrere og bedre, med mindre lakselus og mindre­ fare for å skade stammen av villaks.
Publisert Sist oppdatert

Det drives omfattende forskning på hvordan genredigering kan bedre egenskapene i ulike organismer, blant annet med sikte på økt matproduksjon:

• I Bergen har forskere ved hjelp av CRISPR-metoden funnet­ et gen som er sentralt for kjønnsmodnig av laks, og laget en vaksine som påvirker dette genet så laksene ikke blir kjønnsmodne. Metoden åpner for at rømt oppdrettslaks ikke kan formere seg med stammen av villaks.

• Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) kartlegger gener som gir laks økt motstandsdyktighet mot lakselus.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP