Nyheter

Åpent generasjonsoppgjør i Human-Etisk Forbund: Ungdommen vil ha mindre religionskritikk

Lederen i Humanistisk Ungdom mener moderforbundet er for opptatt av religionskritikk og skarpe uttalelser. Lederen i Human-Etisk Forbund kaller ungdommene historieløse.

– Bare hør på talen styreleder Tom Hedalen holdt da Human-Etisk Forbund feiret 60 år nylig. Store deler av talen handlet om kritikk av religion. Hedalen framholdt at «religion er makt» og snakket lenge om hvordan Human-Etisk Forbund i alle år har kjempet mot denne religiøse makten. Jeg synes dette er et symptom på det jeg mener er problematisk i forbundet. I en tale der man skal feire seg selv, bør man ikke bruke halvparten av tiden på å kritisere andre.

Det sier Arnlaug Høgås Skjæveland, leder i Humanistisk Ungdom, til Fritanke.no, nettavisen til Human-Etisk Forbund (HEF). Humanistisk Ungdom er HEFs ungdomsavdeling og ble startet i 2008.

– En organisasjon i skyttergravene

I anledning moderforbundets 60-årsmarkering nylig skrev Skjæveland et innlegg i Vårt Land, der hun tok et oppgjør med stilen til sine voksne ikke-trosfeller: «Det er dessverre tegn til at selv om både HEF og samfunnet for øvrig har beveget seg framover i tid, er det noen humanister som har blitt igjen i 1956.»

Og: «Vi håper Human-Etisk Forbund gradvis beveger seg fra en organisasjon i skyttergravene til å bli en organisasjon som strekker hånden ut og smiler til de andre livssynene.»

– Skyttergrav-metaforen stemmer ikke og har ikke har gjort det på mange år, uttalte generalsekretær i HEF, Kristin Mile, i Vårt Land tidligere denne uken.

– Et positivt, selvstendig livssyn

I intervjuet med Fritanke.no holder Skjæveland likevel fast på at moderforbundet har kjørt seg fast i et dårlig spor:

– Det er en irritasjon blant mange hos oss over at kritikk nærmest ser ut til å være utgangspunktet for Human-Etisk Forbund. Vi merker blant annet forventning ute i organisasjonen om at vi unge skal være enda mer religionskritisk enn Human-Etisk Forbund – at vi skal være «den radikale ungdommen» som går enda lenger enn voksenforbundet, sier hun til nettavisen og understreker at virkeligheten er motsatt av dette:

– Vi i Humanistisk Ungdom er opptatt av å fremme humanismen som et positivt, selvstendig livssyn. Vi vil ikke basere oss på kritikk av andre, sier hun.

– Sterkere kultur for intern-kritikk

Skjæveland viser til en spørreundersøkelse som HEF nylig fikk gjennomført. Der framgår det at folk flest vil at forbundet skal legge mer vekt på dialog og inkludering enn på religionskritikk og kamp mot statskirkeordningen.

Bare 18 prosent mener HEF «bør bedrive religionskritikk der religion brukes til å diskriminere folk og begrense ytringsfrihet». 16 prosent synes at HEF «bør bidra til mer kritisk tenkning».

HU-lederen har tale- og forslagsrett i Human-Etisk Forbunds hovedstyre, men innrømmer at hun «i liten grad» har tatt opp sitt anliggende der.

– Som ungdomsorganisasjon er det viktig at vi utfordrer moderorganisasjonen, og dytter de i den retningen som vi vil overta. Jeg mener at dette er en viktig debatt som ikke trenger å gå bak lukkede dører. Jeg ønsker at vi får en sterkere kultur for intern-kritikk i Human-Etisk Forbund, sier hun.

– Friheten kom ikke gratis

Styreleder i Human-Etisk Forbund, Tom Hedalen, mener Skjævelands utspill er historieløst og naivt.

– Kampen mot religiøs makt er en viktig del av historien vår. HU er kanskje litt historieløse fordi de ikke har opplevd religiøs undertrykking selv. Men den friheten vi nyter i dag, og ikke minst aksepten for at det er greit å ikke tro, har ikke kommet gratis. Det må vi ikke glemme, sier Hedalen til Fritanke.no.

Han reagerer også på HU-lederens valg av arena for kritikk mot Human-Etisk Forbund:

– Hun har aldri reist stemmen sin og protestert mot dette før, og jeg reagerer på at når hun først gjør det så er det gjennom Vårt Land. Det mener jeg er feil arena for dette, sier Hedalen.

Nå kan det gå mot oppvask internt:

– Vi får ta en prat om det. Jeg har fått flere henvendelser fra folk som sier dette er en feil og vond kritikk å få. De kjenner seg ikke igjen i den. Derfor har vi et behov for å snakket ut om det, sier Hedalen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter