Nyheter

Sentermenigheten får nye overgrepshistorier

I en gruppe på Facebook har minst 40 tidligere medlemmer av Sentermenigheten organisert seg og dannet et nettverk. De føler seg misbrukt av tidligere ledere.

Bilde 1 av 2

– En av lederne kom til meg og sa at han kunne kjenne at det hadde kommet et mørke over livet mitt. «Du har gitt plass til demoner», sa han, forteller Ruth Iren Grimstad.

For 30 år siden kom hun inn i Sentermenigheten i Asker. Hun var 18 år gammel og ble værende i menigheten i fem år. Hun forteller om flere vonde opplevelser og systematisk maktmisbruk.

En gang da flere ungdommer var samlet for bibelstudier fikk Grimstad beskjed om å forlate rommet.

Unnskyldning

Grimstad klarte etter lang til å bryte med menigheten. I forrige uke stod tidligere og nåværende leder i Sentrumsmenigheten Ole Bjørn og Raymond Urne frem i pinseavisen Korsets Seier og ba om unnskyldning for å ha detaljstyrt medlemmenes liv.

Grimstad mener unnskyldningen fra far og sønn Urne ikke er god nok.

– Det virker som om at det er noe de er blitt tvunget til å gjøre. Jeg tror ikke på at det er ektefølt.

LES MER: Tidligere Jesus-soldater varsler om vonde opplevelser

Nettverk av tidligere medlemmer

Etter at VG med TV-serien «Frelst» satte søkelys på maktovergrep i den kristne ungdomsorganisasjonen Jesus Revolution, har flere mennesker fra Pinsebevegelsen stått frem med sine historier.

I går skrev Vårt Land om en tidligere sentral medarbeider i Jesus Revolution som har samlet 29 beretninger fra tidligere medlemmer. Her formidles historier om manipulasjon, maktmisbruk og usunt lederskap. Historiene er overlever Pinsebevegelsens lederåd.

LES MER: Tiden leger ingen sår

Grimstad forteller at også flere fra Sentermenigheten nå kommer frem med sine historier.

– Vi er over 40 medlemmer i en lukket gruppe på Facebook hvor alle forteller om vonde opplevelser fra tiden i menigheten.

Hun forteller også at tidligere medlemmer har undertegnet et brev som er sendt til Pinsebevegelsens lederråd.

LES MER: Vi vil stille opp for dem som bærer på sorg og tap

– Kan skje i dag

Ifølge Grimstad skal et av medlemmene i Facebook-gruppen ha forlatt Sentermenigheten så sent som i 2015.

Det synes Stian Kilde Aarebrot er interessant. Han er prest i stiftelsen Areopagos og leder for arbeidet Etter Kristus. Han har bakgrunn fra pinsebevegelsen og har selv møtt flere som har brutt med Sentermenigheten.

– Det er i grunn naivt å tro at dette ikke pågår i dag. Jeg frykter det fortsatt skjer i Sentermenigheten. Og slike ting vil skje igjen og igjen. Derfor må vi få på plass verktøy som kan hjelpe oss med å drive forebygging.

Han understreker at problemer ikke bare gjelder pinsebevegelsen, men også andre kristne miljøer.

– Dette er først og fremst et menneskeproblem, men enkelte karismatiske miljøer har opphøyde lederskikkelser og et menneskesyn der verdslige behov har hatt permanent vikeplikt. Slike ting legger farlig godt til rette for at maktovergrep kan skje.

– Hva er din respons på unnskyldningen som har kommet fra tidligere leder Ole Bjørn Urne?

– Det er viktig å rose at de går i riktig retning. Det er ikke lenge siden de benektet alt. Men den unnskyldning er ikke nok alene. Det de skriver ser bra ut, nå gjenstår det å se om de mener det og vil følge det opp.

LES MER: Gransker egen fortid som Jesus-soldat

– Ønsker forsoning

– Vi ønsker å lytte, lære og bli forsonet med disse menneskene. Vi har tatt aktive grep for å hindre at feil gjentar seg, sier Raymond Urne, hovedpastor i Sentermenigheten i dag.

Han er sønn av grunnlegger Ole Bjørn Urne, og overtok lederskapet i 2013. Han aviser at det fortasett skjer maktmisbruk i menigheten.

– Vi har koblet inn ledelsen i pinsebevegelsen for å hjelpe oss med å rydde opp, og vi inviterer folk med vonde opplevelser til å snakke med oss. Vi ønsker å få en forsoning.

Daniel Egeli er i pastor i Filadelfiakirken og regionleder i Oslo og Akershus. Han bekrefter at menigheten er i kontakt med Pinsebevegelsen for å rydde opp.

– Denne prosessen har gått over tid, også før de ble en del av pinsebevegelsen. Da de ble en del av vår organisasjon stilte vi noen krav, og de er nå i gang med å rydde opp i fortiden og forebygge at dette skjer igjen.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter