Nyheter

Rekordhøy bistand med Frp og H

Når OECD onsdag legger fram tallene om global bistand, er Norge nok en gang blant de beste i klassen. Aldri har vi gitt mer utviklingshjelp enn med bistandsskeptiske Frp i regjering.

I fjor gav Norge 34,5 milliarder kroner til bistand, eller 1,05 prosent av vårt brutto nasjonalinntekt (BNI).

Dermed har for første gang en norsk regjering maktet å holde bistanden over den magiske 1-prosenten tre år på rad, et mål som er programfestet av både Arbeiderpartiet og KrF, men ikke av regjeringspartiene.

Noe av økningen i 2015 skyldes at 3,7 milliarder kroner av bistanden ble brukt på flyktninger i Norge. Det er 1,9 milliarder kroner mer enn året før, men bistandsbudsjettet vokste med mer enn dette: 2,4 milliarder.

LES MER: Mindre bistand til Afrika – Midtøsten får mer

7.000 kroner per nordmann

Totalt utgjorde bistanden i fjor 7.000 kroner for hver nordmann. Det betyr at vi gir omtrent ti ganger mer bistand per innbygger enn i USA.

2015 topper dermed en gylden epoke med sterk vekst for norsk bistand. Siden årtusenskiftet har Norge bidratt med 353 milliarder kroner i utviklingshjelp. Det tilsvarer rundt 70.000 kroner for hver nordmann.

– Norge bekrefter sin posisjon som en av verdens ledende og mest sjenerøse bistandsgivere. Vi viser stor vilje til å gi av vår velstand for å hjelpe verdens fattigste, sier direktør Jon Lomøy i Norad.

VERDIDEBATT: Norad: «Mer til de beste, mindre til de svakere»

Sterk vekst siden tusenårsskiftet

Vårt Land har sett nærmere på noen utviklingstrekk av bistanden siden tusenårsskiftet:

• Volumet på bistanden har steget i takt med vår øvrige rikdom, nokså uavhengig av hvilken farge det er på regjeringen.

• Bistanden nådde et nytt rekordnivå under den blåblå regjeringen i fjor, både i kroner og som andel av BNI,

• Bistanden har økt fra 11 milliarder kroner i 2000, til 34,5 milliarder kroner i 2015. Bistanden har også økt som andel av vår rikdom, fra 0,75 prosent i 2000 til 1,05 prosent i fjor.

• Det betyr at bistanden i rene kroner er mer enn tredoblet siden 2011, mens den som andel av BNI har økt med 40 prosent.

LES MER: Skal beskytte sivile – begår seksuelle overgrep

Tybring-Gjedde: Bistand virker ikke

Veksten fortsetter under Solberg-regjeringen: Bare i fjor økte den med 2,4 milliarder kroner. Det til tross for at regjeringspartiet Frp i sitt prinsipprogram skriver at «statlig økonomisk bistand bør begrenses og effektiviseres».

– Hva tenker du om rekordhøy bistand med Frp ved roret, nestleder i utenrikskomiteen, Christian Tybring-Gjedde?

– Jeg tenker at bistand ikke virker etter hensikten, slik bistandsmeldingen for en tid tilbake viste. Ingen land er blitt uavhengig av bistand siden vi begynte med dette, slik målet alltid har vært, sier Frp-representanten.

Han mener det høye bistandsnivået delvis skyldes at norske organisasjoner som «lever av bistand og verner om tusenvis av egne arbeidsplasser», driver tung politisk påvirkning.

LES MER: Kirkens­ Nødhjelp vinner Norads rangering og får mer penger

Mener bistand fremmer korrupsjon

– Hvis bistand ikke virker, kastet da regjeringen bort 34,5 milliarder skattekroner i fjor?

– Man kan selvsagt bygge sykehus eller skoler som bidrar positivt for fattige, men bistand skaper ikke den økonomiske vekst som på sikt skal gjøre at landene klarer seg selv. I stedet har bistand fremmet avhengighet, korrupsjon og manglende evne til å skape arbeidsplasser, sier Tybring-Gjedde.

Han mener det klart mest virkningsfulle er å liberalisere handelen med de fattige landene, så deres næringsliv for fullt kan ta del i globaliseringen.

– Frp måtte gi etter i forhandlingene med KrF, men vi kommer til å fortsette kampen for å kutte i bistanden etter neste valg. Jeg undrer meg over KrFs manglende kritiske sans både over mengden og måten vi bruker bistanden på, sier Tybring-Gjedde.

LES MER: FN-topp frykter bistandskutt

Norad: Bistand virker

Direktør Jon Lomøy i Norad mener det er utvilsomt at bistand virker:

– Bistand er en viktig årsak til at et stort flertall barn i fattige land nå får gå på skole, at andelen fattige har gått kraftig ned, at det store flertall barn i fattige land blir vaksinert og at barnedødeligheten er kraftig redusert.

Lomøy påpeker at bistand også brukes til å bedre fattige lands skattesystemer og styrke lands riksrevisjon for å styrke kampen mot korrupsjon.

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter