Nyheter

Hun er kirkens nye toppleder

Kristin Gunleiksrud Raaum (54) fra Asker er valgt til ny leder i Kirkerådet.

Bilde 1 av 4

TRONDHEIM: Den nye, valgte topplederen i Den norske kirke har de siste fire årene vært nestleder i Kirkerådet. Hun er også styremedlem i Åpen folkekirke, som gjorde stor suksess da de stilte lister ved fjorårets kirkevalg med ja til likekjønnede ekteskap som kjernesak.

– Kjenner sterk forpliktelse

– Jeg stiller til valg fordi jeg har sittet seks år i Kirke­rådet. Jeg er godt kjent med ­endringsprosessen Den norske kirke er i. Jeg vil gjerne være med på å lede kirken gjennom den, sa Raaum til Vårt Land da vi intervjuet de tre lederkandidatene før helgen.

– Jeg kjenner på en sterk forpliktelse fra kirkevalget, hvor jeg opplevde å få en stor utfordring når det gjelder å sørge for at kirken også fortsatt kan oppleves som en åpen folkekirke med rom for alle, fortalte hun.

MIN TRO: Kristin Gunleiksrud Raaum tror at når Jesus kommer, vil han spørre: Er det noen slemme barn her?

Likekjønnet ekteskap

Kristin Gunleiksrud Raaum har vært en energisk forkjemper for at likekjønnede skal kunne gifte seg i kirken. Hun var en av initiativtakerne til organisasjonen Åpen folkekirke, og er også styremedlem der nå.

På en pressekonferanse etter ledervalget forsikret Gunleiksrud Raaum at hun er opptatt av å forbedre uenighetskulturen i kirken.

– Jeg har alltid ment at også mindretall skal sikres rom for sine standpunkter. Åpen folkekirke vil skape det rommet, sier hun.

- Gjennom kirkevalget i 2015 opplevde jeg at vi fikk et sterkt votum om at mennesker trenger at kirken skal være det stedet i samfunnet der det ikke er forskjell på folk, sa Gunleiksrud Raaum i sin selvpresentasjon før ledervalget på Kirkemøtet.

– Sammen om troen

Det er uttrykt frykt for at et vedtak på årets kirkemøte som åpner for at homofile kan gifte seg i kirken, vil føre til utmeldinger fra Den norske kirke fra teologisk konservative mennesker.

– Jeg håper folk blir i kirken. For uenighet er en del av det å være kirke. Vi har bestandig levd med uenighet i kirken. Det vi står sammen om er troen på evangeliet, sier Kristin Gunleiksrud Raaum.

Stilte også i 2010

Hun gir stor honnør til sine motkandidater til ledervervet i Kirkerådet.

– Det har vært en ære å være lederkandidat sammen med Anne Enger og Harald Hegstad, sier 54-åringen som fikk flere stemmer enn de to andre kandidatene til sammen.

Kristin Gunleiksrud Raaum stilte også som kandidat ved valget til kirkerådsleder i 2010. Etter to valgomganger på Kirkemøtet tapte hun da med 56 mot 57 stemmer mot Svein Arne Lindø. Lindø har vært leder av Kirkerådet siden 2010.

De fire siste årene har Gunleiksrud Raaum vært nestleder i kirkerådet.

LES MER: Storeslem for Åpen folkekirke i valg av nye medlemmer til Kirkerådet

Rent flertall på første forsøk

Kristin Gunleiksrud Raaum er til daglig generalsekretær i Norske kirkeakademier. Gunleiksrud Raaum fikk 61 stemmer. Harald Hegstad (56) oppnåde 41 stemmer, mens Anne Enger (67) fikk færrest stemmer av de tre kandidatene, 12.

LES MER: Én av disse får makten i kirken

Svein Arne Lindø fra Sandnes har vært Kirkerådets leder de siste seks årene. Han stilte ikke til gjenvalg.

Kirkemøtet er Den norske kirkes øverste organ og samles én gang i året. Kirkerådet er Kirkemøtets utøvende organ og omtales gjerne som kirkens regjering.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter