Nyheter

Vil ha verdig død for alle

– Retten til død når alt håp er ute, er etter min oppfatning like viktig som retten til liv, sier Ole Peder Kjelstadli.

– Folk har ulike ståsted og legger forskjellig vekt på hva som er verdighet, sier Ole Peder
 Kjelstadli, styreleder for foreningen Retten til en verdig død.

Lørdag arrangerte foreningen en verdighetskonferanse på 
Litteraturhuset i Oslo.

– Hva er verdighet for deg?

– Verdighet for meg er å ha retten­ til å bestemme over min egen død dersom jeg skulle bli så alvorlig syk at døden er eneste utgang. Selv om en kan få medisiner og bli neddopet, er det ikke verdighet for meg, men en med kristent utgangspunkt ville sagt noe helt annet, sier Kjelstadli.

LES OGSÅ: Slik gjøres aktiv dødshjelp i Nederland

Opp til den enkelte

– Burde det være en menneskerett å ha muligheten til avslutte sitt eget liv med samfunnets hjelp?

– Retten til liv er en menneskerett, men retten til død når alt håp er ute, er etter min oppfatning like viktig. Om alle ikke ønsker å benytte seg av retten til å selv bestemme over sin egen død, så er det opp til den enkelte. Det blir på samme måte som med abort. Det er frivillig.

– Hvordan har holdningen til 
aktiv dødshjelp endret seg?

– Forsker Morten Magelstad har spurt 3.000 nordmenn om ­deres holdninger til aktiv dødshjelp. Resultatet er at 70 prosent er for den hjelpen jeg arbeider for. For 25 år siden var et stort flertall imot. Folk finner nå ut at moderne medisin og teknologi gjør at vi kan holde oss i live i årevis. Mange tenker nok at de ikke ønsker å avslutte livet sitt på den måten.

LES OGSÅ: Over halve Norge vil tillate aktiv dødshjelp

Vil legalisere aktiv dødshjelp

– I Belgia er aktiv dødshjelp 
legalisert. Hva tenker du om det?

– I Belgia har politikerne bestemt at det skal være lovlig. Vi i foreningen Retten til en verdig død, ønsker ikke at Norge skal jobbe for en slik utvikling som vi ser i Belgia, men vi ønsker at aktiv dødshjelp skal bli lovlig for de mest alvorlige syke.

– Hva er hellig for deg?

– At mennesker kan få lov til å leve et godt liv og bli akseptert og respektert for det de står for selv, og bli behandlet på en god og rettferdig måte.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter