Nyheter

Erna går på en velgersmell

Regjeringspartiet får kuler av motvind på ny måling. Valgforsker tror innvandringsvelgere nå snuser på andre alternativer enn Høyre.

Delegatene på Høyres landsmøte får ingen god velkomstgave: På partibarometeret som Norstat har laget for Vårt Land, er Høyre månedens store taper med en tilbakegang på hele 4,1 prosentpoeng.

Fallet markerer et tydelig brudd med nivået Høyre har ligget på de tre siste månedene: Etter at asylstrømmen overtok som overskyggende tema i norsk politikk, har Høyre ligget stabilt på rundt 25 prosent.

– Kan vi her se starten på en nedadgående trend, Erna Solberg?

– Høyre står nokså stille på andre galluper, og det er alltid vanskelig å fastslå noe på bakgrunn av én måling. Vi synes selvfølgelig at dette er for dårlig i forhold til de andre meningsmålingene. Vi får avvente andre målinger som kommer etter hvert, svarer Høyre-lederen og statsministeren.

LES OGSÅ: Forrige gallup: Sylvi-trøbbel for Ap-Jonas

Samlet blått tap

Sammen har de to regjeringspartiene ligget bare 0,1 prosentpoeng under deres samlede oppslutning ved forrige stortingsvalg. Men nå ligger Frp og Høyre i sum 2,5 prosentpoeng under.

For Høyre er denne månedens oppslutning på 21,8 prosent «statistisk sikker». Bare ved to andre anledninger har Norstat målt Høyre lavere det siste året. Bakgrunnstallene anslår at Høyre siden forrige måned har mistet 53.000 velgere til Frp, 22.000 til Ap, mens 9000 er blitt usikre.

Ingen takknemlighet

Helgens Høyre-landsmøte på Gardermoen er en viktig stasjon i den lange valgkampen til Høyre frem mot stortingsvalget neste år. På en pressekonferanse i går morges, la Solberg trykk på at møtet skal bidra til å utvikle ny politikk.

– Vi kan ikke regne med at velgerne stemmer på oss av takknemlighet, sa hun.

– Hva er Høyres hovedresept for å holde seg på et høyt nivå og vinne nok et valg?

– Totalt sett har regjeringspartiene ligget høyere enn det som er vanlig for regjeringspartier. Det viser jo at potensialet i politikken vår er godt. Vi skal vise folk resultatene våre – men samtidig presentere de nye løsningene. Og det bidrar landsmøtene våre til.

LES OGSÅ: Erna fikk Listhaug-pepper fra alle

Høyres innvandrings-vri

Hovedmotstander Ap forsøker stadig sterkere å arrestere Høyre for svikt i kampen mot økende arbeidsledighet. Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU tviler på at det er ledigheten som bidrar til at Høyres velgertekke smuldrer.

Selv om Todal Jenssen påpeker at enkeltgalluper gir usikre velgerfakta, tror han innvandringspolitikk kan forklare Høyres stup.

– Ved forrige revisjon av partiprogrammet rykket Høyre nærmere Frp i innvandringspolitikken. Det åpnet for en toveistrafikk mellom de to partiene. Ved 2013-valget fikk Høyre noe tilbake fra Frp, og det vi nå ser kan avspeile at Frp oppleves som partiet som har kontrollen med innvandringspolitikken, sier Todal Jenssen.

Asyl i Ap

At nettopp Ap bryter en trend helt lavt på 30-tallet, mener Todal Jenssen også skyldes holdninger i innvandringspolitikken.

– Så det handler ikke om at Høyre taper debatten om arbeidsledigheten?

– Fortsatt rammer ledigheten ulikt. Antallet nordmenn som er direkte berørt er ennå ganske beskjedent. Oppfatningen i velgerlandskapet er trolig mer den at det som nå rammer Norge, handler om Stavanger-området.

LES OGSÅ: KrF kan sende Frp ut av regjering

Gjenkjennelig igjen

Todal Jenssen ser heller Aps vekst på bekostning av de to blå partiene i et innvandringsperspektiv.

– I fjor på denne tiden handlet det om Aps ja til 10.000 ekstra flyktninger. Så kom høsten, med panikken og innstramminger. Ap inntok igjen en restriktiv posisjon som velgerne kjenner og trolig henter partiet nå tilbake de som var usikre i fjor høst.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter