Nyheter

Flest IS-krigere fra Belgia

Forskere er uenig om angrepet i Brussel var svar på arrestasjonen av Paris-terroristen Salah Abdeslam.

Det er rystende hendelser som i morgentimene tirsdag utspilte seg i Brussel. To eksplosjoner gikk av på Zaventem lufthavn og en eksplosjon ved metrostasjonen Maelbeek.

IS tok tirsdag ettermiddag på seg skylden for angrepene. Men terrorforskerne er uenige om angrepet må forstås som et svar på arrestasjonen av Paris-terroristen Salah Abdeslam fredag i forrige uke:

– Slike angrep trenger ikke så mye planlegging. Har du våpen og sprengstoff, finnes det alltid et sted å gjennomføre angrepet, sier terrorforsker Ståle Ulrichsen til NTB.

LES OGSÅ: Kan alle bli ekstremister?

– Sofistikert nettverk

Seniorforsker Shiraz Maher ved King's College i London trekker derimot en annen konklusjon.

– Det er sannsynlig at dette angrepet var planlagt lenge forut for arrestasjonen av Salah Abdesalam. Dette peker i så fall på at det eksisterer et bredt og sofistikert terroristnettverk i Belgia, som går langt utover den gruppen som angrep Frankrike i fjor høst, sier han til Vårt Land.

LES OGSÅ: IS bygger sitt imperium på nett

Fremmedkrigere

Mahers team ved International Center for the Study of Radicalization and Political Violence har samlet statistikken over fremmedkrigere. Denne viser at ingen land har flere Syria-farere enn Belgia.

440 belgiske statsborgere skal ha reist for å slutte seg til IS innen utgangen av 2014. Belgia, med sine 11,2 millioner innbyggere hadde dermed det høyeste antallet fremmedkrigere i Europa, sett i forhold til folketallet, viste rapporten.

– I forhold til innbyggertallet er dette mer enn dobbelt så mange som Frankrike, og mer enn fire ganger så mange som fra Storbritannia, understreker Maher.

LES OGSÅ: Fredrikstad-rektor: – Vi mislyktes med IS-ungdommene

Fattig bydel. – Det er et faktum at alle terroristene i Belgia hittil er kommet fra Molenbeek, som er en fattig bydel som ligger rett ved det rike sentrum av Brussel, sier Patric Jean. Han er belgisk filmskaper, som har spesialisert seg på å dokumentere livet til unge mennesker som har vokst opp i Europas fattigste bydeler.

– Vi visste i årevis at det kom til å skje noe i dette nabolaget, sier Jean til Vårt Land.

Molenbeek, der også Abdeslam ble arrestert, er en bydel der mange av innbyggerne er etterkommere etter innvandrere fra Marokko. Mens deres fedre og bestefedre var arbeidere, er de unge arbeidsledige, og mange er kriminelle.

LES OGSÅ: Terroristene drømmer om et småborgerlig liv

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter