Nyheter

KrFs refleksjonstid

Det er tankevekkende hvor sterke reaksjoner KrF-forsalget har skapt.

Denne uken la KrFs programkomité fram forslag til nytt program for Stortingsperioden 2017-2021. Deres forslag om refleksjonstid for kvinner som ønsker abort, har fått mye oppmerksomhet.

Ligner debatten om reservasjonsrett

I praksis går forslaget ut på at KrF vil gi alle abortsøkende veiledning, og deretter to dagers refleksjonstid, før selve aborten finner sted. En form for refleksjonstid har vært diskutert i KrF i mange år. Selv viser KrF til en liknende ordning i Nederland, som varer i fem dager.

Det er tankevekkende hvor sterke reaksjoner KrF-forsalget har skapt. Som i debatten om reservasjonsrett er frontene harde. Etter Klassekampens oppslag denne uken, gikk Venstres Sveinung Rotevatn umiddelbart ut og tok avstand. Etter at statsminister Erna Solberg nølte med å kommentere forslaget fordi hun ville vise KrF respekt for forslaget, fikk hun sterk kritikk fra Aps leder Jonas Gahr Støre for nøling.

BERIT AALBORG KOMMENTERER: «KrFs frykt kan hindre færre aborter»

Beveget seg fra kamp mot abortloven til arbeid innenfor dens rammer

Det paradoksale med kritikken deres er at KrF-forslag av denne typen har vært forsøk på å få ned aborttallene innenfor dagens abortlov. Mens partiet tidligere har lagt størst vekt på kampen mot selve loven, har stadig flere krefter i partiet tatt til orde for å jobbe innenfor rammen av dagens abortlov.

Dette ble første gangen foreslått av Kristin Aase i 1989. Men også dagens nestleder Olaug Bollestad gikk for to år siden ut i Vårt Land og ba partiet tenke nytt om abort. Hun anerkjente at kvinnen bør ha det siste ordet, og ville tone ned kampen mot selvbestemmelse. Den gangen sa hun til Vårt Land: «Vi må ta en diskusjon om hvordan vi kan legge til rette for en politikk der tiltakene gjør at aborttallene går ned – og ikke hvem som bestemmer».

Bollestad fikk den gangen støtte til nyorienteringen fra et solid flertall av KrFs fylkesledere.

LES MER: Derfor blir det bråk når KrF snakker om abort

Synd at abortdebatten er så hard

I dagens Vårt Land sier Civita-leder Kristin Clemet at debattklimaet om abort i dag er langt hardere enn på 90-tallet, og likere 70-tallet harde fronter. Da taper fort nyorienteringen og nyansene.

Det er synd i en debatt som handler om liv og kvinners vanskelige valg.

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter