Nyheter

Helleland rydder bort krav om påmelding

«Trosministeren» vil nå feie bort ut all usikkerhet om skoler kan arrangere julegudstjeneste på gamlemåten. Selv anbefaler hun skolene aktiv avmelding.

Overfor Vårt Land rydder hun nå i en liten runde med livssynskrøll før påskehøytiden – på regjeringens vegne:

For knappe døgnet etter jubel blant humanetikere og nye overskrifter om at «regjeringen holder fast ved at elever aktivt må meldes på gudstjenester», forsikrer kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) derimot dette:

– Det er opp til skolene selv å velge. Og jeg håper at de velger å praktisere en aktiv avmelding fremfor en aktiv påmelding.

Feiret «gledelig nyhet»

Budskapet fra regjeringen er dermed et ganske annet enn det Den norske kirke fikk i brevs form fra Kunnskapsdepartementet sist uke. Kirken hadde nemlig klaget nemlig inn de nye retningslinjene som skapte virvar før jul i fjor. Fra Torbjørn Røe Isaksens (H) departement var nemlig svaret dette:

«Kunnskapsdepartementet har ikke planer om å endre retningslinjene for gudstjenester eller andre religiøse aktiviteter i skoletiden.»

– En gledelig nyhet, lød det fra Human-Etisk Forbund tirsdag.

De konkluderte med at regjeringen sto på sitt: Skolegudstjenester krever aktiv påmelding.

LES OGSÅ: Kirkerådet reagerer på gudstjeneste-påmelding

Stoppe potensielt virvar

Det gikk under ett døgn til regjeringen distanserte seg fra den tolkningen. Statsråden med livssynsansvar, kulturminister Linda Hofstad Helleland, tok oppgaven med å stoppe ny runde virvar.

– Brevet er fra sendt ut fra Utdanningsdirektoratet som et veiledende råd. Det er bra at vi har ryddige regler, svarer kulturministeren og fortsetter:

– Men når det er sagt: Det er opp til skolene selv å velge. Og jeg håper at de velger å praktisere en aktiv avmelding fremfor en aktiv påmelding, sier Helleland.

Anbefaling om å holde fast

Dermed går hun lenger enn regjeringen gjorde i høst – og anbefaler skolene om å holde fast ved gammel praksis.

– Når en åtteåring står i valget mellom å bake kaker og å se på en julefilm eller å være med i kirken, så blir det første valget lett attraktivt. Jeg tror mange foreldre deler en oppfatning om at barna våre skal se verdien av å oppleve viktige tradisjoner, men også få en forståelse av vår felles kulturarv, forklarer hun. Ingen barn har tatt skade av å gå i en skolegudstjeneste før jul.

LES OGSÅ: Politikkens skoletopper rister på hodet over nøytralitetsjag

Litt påskekrøll?

Og selv om Utdanningsdirektoratet nok en gang har bekreftet at de ikke endrer sin veiledning, så anbefaler regjeringen noe annet.

– Hvordan kan dere unngå ny runde bråk og forvirring om dette før neste jul?

– Det er opp til skolene å velge praksis, men jeg ønsker at skolene skal praktisere en aktiv avmelding. Det handler om at våre barn i skolen i dag skal ta del i vårt felles verdigrunnlag og vår forståelse for kulturarven. Samtidig er det fritt frem for dem som ikke ønsker dette.

– Har det oppstått litt påskekrøll om saken?

– Nei. Jeg vil understreke at det ikke er noen uenighet mellom meg og kunnskapsministeren..

– Men brevet kan vel fortsatt virke litt uklart?

– Nå klarerer jeg i så fall det: Skolene kan fortsette en praksis der alle som ikke utfører en aktiv avmelding, kan delta på skolegudstjeneste, svarer kulturminister Helleland.

LES OGSÅ: Lærere kan tvinges på skolegudstjeneste

Alternativer – for de som ikke vil

I bunn ligger nemlig et regelverk som i følge Helleland er ryddig: Skolen skal ha alternativ til dem som ikke deltar ved gudstjeneste.

– Men vi ser at religionen blir mer synlig nå, i et mer flerreligiøst samfunn. Hvis vi også skal møte muslimer og buddhister i hverdagen, må vi være trygg på vår egen tro og ståsted. Vi har en folkekirke i Norge etter Grunnloven. Den kristne kulturarven ligger til grunn og derfor er det bra at elever får mulighet til å delta i kirken.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter