– Det viktigste er sikkerheten. Nå slipper vi å håndtere kontanter, og det er en stor fordel, sier daglig leder i Uranienborg kirke, Svein Beksrud.
Uranienborg er den første kirken i Norge som tar i bruk Vipps, DNBs betalingstjeneste på mobil
Tjenesten gjør det mulig å overføre penger til en annen mottaker kun ved bruk av mobiltelefonen.
– Vi skal selvfølgelig beholde de tradisjonelle kollektposene en god stund til. Symbolsk er de veldig viktige, men det blir stadig mindre kontanter, sier Beksrud.
Med den nye ordningen kommer pengene raskt inn på konto, og tjenesten er gratis å bruke for dem som donerer. Mottaker, altså kirken, betaler et transaksjonsgebyr per donasjon.
DNB vil ikke gå ut med hvor stort transaksjonsgebyret er før de åpner markedet for alle frivillige organisasjoner på mandag.
LES MER: Stadig tryggere å gi penger til gode formål
Kontantløse menigheter
Kirkevergen i Oslo, Robert Wright, er positiv til den nye ordningen. Han påpeker at det er dyrt for kirkene å håndtere kontanter.
– Det krever at noen fysisk må gå i banken, og betale et ganske stort gebyr for å få pengene inn på konto.
Også sikkerheten blir bedre når pengene overføres elektronisk. Flere steder i landet har kirker tidligere opplevd å bli frastjålet kollekt som er blitt samlet inn fra kirkebenkene.
– Vi skal ikke legge skjul på at penger er blitt borte. Elektronisk overføring er tryggere.
LES MER: Fikk sjokkgebyr på kollekten
Skattefradrag
Wright tror også at den elektroniske løsningen kan motivere flere til å gi.
– Kollekten gir grunnlag for skattetrekk, og Vipps gir deg oversikt over hvor mye du har gitt. Det blir mer lukrativt å gi når man kan få noe igjen for det.
Kirkevergen mener Den norske kirke har et stort forbedringspotensial når det gjelder økonomisk tenkning. Han håper det nye prosjektet kan være et steg i riktig retning, og påvirke menighetene til å tenke nytt.
– Vi ser at flere frimenigheter ligger langt foran. De klarer å finne nye metoder for innsamling til lydanlegg og lignende. Også våre menigheter må legge til rette for donasjoner.
LES MER: – Kjendispastor håvet inn cash
Satser på faste bidrag
I frimenigheten Salem i Kristiansand har de ikke tatt i bruk mobilbetalingstjenester for å samle inn kollekt. Daglig leder, Oddvin Larsen, forteller likevel at donasjonene stadig blir mer elektroniske.
– Vi har en bra økning på avtalegiro, og det er vi glad for. Denne ordningen gir oss en tryggere og mer forutsigbar økonomi. Pengene vi får inn brukes på drift av menigheten, og slik støtte er vi helt avhengig av.
Tidligere har de brukt SMS-tjenester for å samle inn pengene, men det ble for dyrt. Nå vurderer også Salem å ta i bruk moderne mobilbetalingstjenester.
Stort i Danmark
Dem finnes det mange av, og det er ikke bare DNB sin Vipps tjeneste som er på markedet i Norge.
Danske Bank sin versjon, Mobile Pay, er en annen aktør. I Danmark har kirkene alt tatt i bruk appen.
– I Danmark er det 100 kirker som appen vår, sier Knut Anders Wangen, sjef for Mobile Pay i Norge.
– Hvorfor har den slått bedre an enn den gamle SMS-tjenesten?
– Det er nok flere grunner. En av dem er at mange har telefonabonnement gjennom arbeidsplassen, og da er det ikke alltid mulig å donere penger via telefonregningen.
LES MER: Ga 250 000 i flyktning-kollekt
Tøff konkurranse
Også direktør for Vipps, Rune Garborg, er enig i at de nye løsningene gjør betalingene enklere.
– Dette prosjektet handler ikke om å tjene penger, men om å forbedre norske betalingsvaner. Vi er på vei bort fra kontantbruk, og Vipps skal gjøre den overgangen enklere.
– Men kommer også gebyrene som kirken må betale til å bli høyere etter hvert som tjenesten blir mer populær?
– Konkurransen kommer til å være ekstremt tøff på dette markedet i fremtiden. Da må også gebyrene forbli lave, slik at vi beholder kundene våre, svarer Garborg.