Både miljøorganisasjoner og Vårt Land får nå bekreftet at olje- og energiminister Tord Lien ikke vil gjøre oljeindustrien til noe tema i den kommende energimeldingen som Stortinget skal behandle senere i vår.
Reaksjonene er sterke. Organisasjonene hadde nemlig håpet at meldingen kunne være et veikart i å nå klimamål. Nettopp fordi oljebransjen står for de største klimagassutslippene, burde den være en naturlig del av den nye energiplanen, mener de.
– Å lage en energimelding uten å nevne olje og gass, blir som å lage en nasjonal transportplan uten å snakke om veibygging, sier Heikki Holmås (SV), medlem i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.
Bellona oppgitt
Bellona er skuffet og mener at energimeldingen burde tatt et oppgjør med «elefanten i rommet».
– Verden trenger tross alt utslippskutt, ikke utredninger skrevet med skylapper på, sier Lene Hodge, rådgiver i energieffektivisering i Bellona.
LES MER: Nå må det offentlige tenke miljø når de kjøper inn
Hodge viser til at regjeringens arbeid med å utarbeide en ny energimelding ble varslet allerede i regjeringserklæringen fra Solberg-regjeringen høsten 2013. I denne lovet regjeringen å legge frem en helhetlig energipolitikk, hvor energiforsyning, klimautfordringer og næringsutvikling ses i en sammenheng.
– Derfor er vi oppgitt over at energiministeren nå har gitt signaler om at oljeindustrien ikke vil bli tema for energimeldingen, sier Hodge.
Det bekreftet også Olje- og energidepartementet overfor Vårt Land. I en e-post heter det: «Det legges ikke opp til å behandle petroleumspolitikken i denne meldingen».
Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!
Regjeringen kommenterer ikke innhold i stortingsmeldinger før de har passert statsråd på Slottet.
«Forferdelig dumt»
Vårt Land har vært i kontakt med en rekke av de store miljøorganisasjonene. De deler i stor grad Bellonas reaksjoner.
– Vi synes det er forferdelig dumt at meldingen ikke skal diskutere den største energiproduksjonen i Norge, nemlig olje og gass. Forbrenningen av olje og gass som produseres i Norge, gir utslipp som tilsvarer mellom 1, 5 og 2 prosent av verdens samlede CO2- utslipp, påpeker Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.
LES MER: Staten velger pris fremfor miljø
Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom, mener det nå blir feil å kalle den nye energimeldingen helhetlig, som regjeringen jo lovet.
– Den er langt fra helhetlig. Jeg synes det er spesielt at regjeringen skal snakke om fornybar energi, men uten å adressere det største problemet vi har, nemlig utslippene i oljesektoren, sier hun.
Avgjørende test
Jon Bjartnes, klima- og energisjef i WWF (World Wildlife Fund), mener det gir liten mening å beskrive Norge som energinasjon flere tiår frem i tid uten å komme inn på endringer i olje- og gassektoren.
– I fremtiden skal Norge bli et fornybart samfunn. Utslippene må ned, også i petroleumssektoren. Det må bety elektrifisering av flere plattformer, i kombinasjon med mer satsing på havvind. Energimeldingen blir en avgjørende test på om regjeringen klarer å omsette ambisjoner om grønt skifte til konkrete resultater, sier Bjartnes.
LES MER: Vi spiser dobbelt så mye kjøtt- vil forby dumpingpriser
Energimeldingen er en av de store sakene som Energi- og miljøkomiteen skal behandle på Stortinget utover våren. Regjeringen har varslet at meldingen vil være klar i april.
Grønne veivalg
Venstres Ola Elvestuen er leder i Energikomiteen. Venstre kan være nøkkelen regjeringen trenger til å få støtte for veivalg i meldingen.
Elvestuen mener at i alle fall energiproduksjonen i selve oljesektoren bør være en del av den nye planen.
– For det er der de største utslippene er i dag, påpeker Elvestuen.