Nyheter

Ingen interesse for ny seksualundervisning blant kristne skoler

Ingen av de kristne grunnskolene i Kristne Friskolers Forbund har søkt om å bruke Sex og Politikks undervisningsprogram.

Det viser en gjennomgang Vårt Land har gjort av listen over påmeldte skoler til det statsstøttede seksualitetsundervisningsprogrammet Uke 6, der også førsteklassinger nå skal lære om seksualitet. Listen ligger ute på Sex og Politikks nettsider.

Den manglende interessen blant lærere og skoleledere i kristne grunnskoler står i kontrast til de offentlige. Mens 0 av 72 av grunnskolene som er organisert under Kristne Friskolers forbund har tatt initiativ til å bruke undervisningsmateriellet, får over 100.000 av de rundt 600.000 elevene i grunnskolen benytte det.

LES MER: Kristenledere mener sex-undervisning bør starte før konfirmasjonsalderen

Undervisningen er opp til skolene

Generalsekretær Jan Erik Sundby i Kristne Friskolers forbund, synes det er vanskelig å peke på noen spesiell grunn til at ingen av de kristne skolene har søkt:

– Seksualundervisning er absolutt også et punkt også i friskolene. Men det må være opp til skolene å vurdere hva slags type hjelpemidler og ressurser de vil dra inn i sin undervisning.

LES OGSÅ: Kristne på date går i «venne-fella»

Sex og Politikk: Noen konservative lærere reagerer

Rådgiver i Sex og Politikk, Nora Mehsen, sier interessen generelt blir større for hvert år. Sammenlignet med i fjor, når materiellet i år ut til om lag det dobbelte.

De overordnede tilbakemeldingene er gode, men Sex og Politikk har også fått noen negative tilbakemeldinger.

– Som på alle andre fagfelt, har man noen konservative lærere som tar kontakt og mener undervisningsopplegget er et overgrep mot eleven. De spør «hvorfor skal man lære om disse tingene?», og sier at «dette finner man ut av på egen hånd», eller «det er opp til foreldrene å bestemme».

I de tilfellene gir Mehsen tilbakemelding til lærerne om at hvis de er imot uke 6, er de imot læreplanene de selv skal undervise i. Undervisningsmateriellet dekker ikke noe utover det som står i kompetansemålene for de enkelte årstrinnene.

LES OGSÅ: Ønsket sex-leketøy og onani-undervisning i klasserommet

Vil ha politikerne på banen

Hun bekymrer seg for at elever får svært varierende seksualitetsundervisning:

– Det er ikke lærernes, men politikernes feil. Selv om man har kompetansemål for kunnskap, finnes ikke retningslinjer for hvordan undervisningen skal implementeres. Det mener vi det er god grunn til å gjøre.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter