Nyheter

Venstre-opprør gir kaos om Listhaug-forslagene

Trine Skei Grande putter hele «Listhaug-pakken» i skuffen. Bredde i Stortingets innstrammingsforlik rakner.

Bilde 1 av 2

Beslutningen fra Venstres gruppemøte overrasket samarbeidskompisene i KrF, som ennå vil holde en dør åpen for innstrammingspakken. Men også KrF rasler med sablene.

– Det Listhaug har sendt på høring, drar tilliten vår alt for langt. Forslaget slaktes av etater og regjeringen har gått betraktelig lenger enn de har grunnlag for, sier Grande.

Dermed siver det inn enda mer tåke om innvandringsminister Sylvi Listhaug får gjennomført den innstrammingspakken hun lanserte i romjulen.

– Det er dårlig – det er feil

– Hele forslaget bør i skuffen. Både fordi det er dårlig, det går for langt og fordi høringsinstanser viser til klare feil, sa Grande på en pressekonferanse.

Uklarhet om Listhaug-pakken følger internasjonale konvensjoner var utslagsgivende for Venstres stortingsgruppe. Grande sier det nå bare er asylavtalen fra Nydalen – der alt ikke er gjennomført – som partiet kan stå for.

– Dersom regjeringen vil ha innstramminger, må partiet ta utgangspunkt i den asylavtalen vi har, sa Grande.

KrF tatt på senga

Venstres beslutning tok KrF på senga, partikilder vedgår overfor Vårt Land at de ikke trodde Venstre ville gå så langt.

KrF-leder Knut Arild Hareide slo i kveldingen lag med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahr Støre foran et TV2-kamera i Stortingets Vandrehall.

Ap-leder Støre unngikk harde ord mot Grande og la heller skylden på Erna Solberg og regjeringen:

– Det som har skjedd er uttrykk for sammenbrudd av tillit mellom regjering og et av støttepartiene. Det skyldes jo håndteringen av saken fra regjeringen og statsministeren siden nyttår. Det er ikke gjort noe for å ta vare på tillit, og dialog. Og kraftige utspill mot en hver som har stilt spørsmål til regjeringen, sa Støre.

LES OGSÅ: Kristen-Norge krever mer barmhjertighet av Listhaug

Støre: «Ganske sterkt»

Han lover at Ap fortsatt vil stille opp for innstramminger. Støre la vekt på at statsministeren selv hadde lovet å vurdere høringssvarene ekstra grundig.

– Men det er ganske sterkt når et støtteparti velger å se på dette som en pakke – og sier nei til alt. Men for noen uker siden sa jo nettopp Frps ledende politiker at dette jo var en pakke. Man måtte altså godta alt, «om man var opptatt av landet sitt». Det er en uhørt tone i det politiske ordskiftet, bemerket Støre.

Vedum: Dette er spill.

Sp-leder Slagsvold Vedum stemplet derimot Venstres oppførsel som «trist».

– Vi har gått fra et bredt samarbeid til spill om retoriske poenger. En dag handler det om Frp – en annen dag om Venstre. Nå må vi roe ting ned, sette oss sammen og bli enige om det vi er enige om. Alle partier bør kaste retorikken – og begynne å jobbe.

LES OGSÅ: Erna fikk Listhaug-pepper fra alle

Hareide ber om nye forslag

KrFs stortingsgruppe sa nei til tre av Listhaug-forslagene forrige uke, men har ennå ikke ferdigbehandlet tiltakene. Men også KrF krever store endringer for å støtte regjeringens forslag.

– Løsningene skal ikke stride med våre internasjonale forpliktelser, varsler Hareide.

Han sier at Venstres nei er «et tydelig signal til regjeringen».

– Jeg vil ikke kommentere beslutningen til Venstre. Jeg forstår at saken er vanskelig og de sier nok ikke nei til alle 40 forslagene. Men Venstre omtaler dette som en pakke som er i strid med våre internasjonale forpliktelser. Det viktigste jeg vil si til regjeringen er: Kom med nye tiltak, sier han.

Hareide legger stor vekt på at statsministeren selv i et brev til de parlamentariske lederne tirsdag lovet dialog om arbeidet med innstramminger.

Internt Venstre-opprør

Fra Venstres fylkeslag har kritikken mot både Listhaugs retorikk og selve forslagene vært økende. Partileder Grande vedgår at opprøret lokalt har hatt betydning.

– Det er klart at denne debatten har gått internt lenge. Men for Venstre er det soleklart at vi må verne om rettsprinsipper og asylinstituttet, forklarer Grande.

Hun sier at hun «håper KrF kommer til samme konklusjon som oss».

– Men vil dere ikke nå bidra til et sterkere konfliknivå med Frp og kanskje sette hele samarbeidsavtalen i spill?

– Vi vil ha en samarbeidsavtale. Men det er viktig å holde på prinsipper. Det har ikke regjeringen gjort med dette høringsutkastet. Og det ville være utrolig dårlig oppførsel av oss ikke å si fra med en gang.

LES OGSÅ: Slik går Listhaug i klinsj med kirken

Frp tause – Høyre åpne

Det er selve høringsutkastet som Venstre vil skrote. Det endelige forslaget fra regjeringen fremmes ikke før senere på våren.

Da håper regjeringspartiene at Venstre – og KrF – fortsatt er en del av forliksbredden fra i høst.

Frps talsmann på feltet, Helge André Njåstad, ville overfor Vårt Land i går kveld ikke uttalte seg spesielt om Venstres parkering av innstrammingstiltakene.

– Jeg registrer Venstres syn. Nå får vi se hvordan saken løses når de endelige forslagene kommer til Stortinget.

Høyre uttalte onsdag kveld at de var åpne for å justere regjeringens forslag:

– Det høres ut som det er retorikken som har skapt den situasjonen vi har nå, innrømmet Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, i NRKs Dagsnytt Atten.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter