Nyheter

Erna fikk Listhaug-pepper fra absolutt alle

Statsministeren imøtegår nå biskop-kritikk om flyktninger, men møter sjeldent hardkjør om alt Sylvi Listhaug sier og gjør.

Bilde 1 av 2

Få ganger i sin regjeringstid har Erna Solberg stått i lignende spørretimestorm: I over en time handlet det nesen bare om refs for ord og handlinger som innvandringsminister Listhaug står bak.

Ap-leder Jonas Gahr Støre gikk til kraftangrep. Venstres sindige nestleder, Terje Breivik, likeså. I sum er reaksjonene fra opposisjonen sterke på at støtten de ga til flyktningforlik i fjor ender med stadige angrep og uspill fra Listhaug.

– Når eksempelvis sivilsamfunnet – som Kirken – har stilt spørsmål, møtes de med beskyldninger om at Kirken ødelegger velferdssamfunnet. Anklagene er naturligvis ute av proporsjoner, sa Støre.

LES OGSÅ: Kristen-Norge krever mer barmhjertighet av Listhaug

Støre bekymret for kirke-refs

Ap-lederen mener det går på tillit løs. Når regjeringens statsråder angriper Ap for å «vingle» og «true landets grenser» så er det i følge Støre tvil om regjeringens vilje til å følge opp asyl- og integreringsforlik.

Støre utdypet overfor Vårt Land etterpå hvorfor han er bekymret for den tonen innvandringsministeren møter Den norske kirke med:

– Dette skaper et dårlig klima. Kirken er en engasjert samfunnsdebattant og de bruker sin ytringsfrihet bredt. Vi skal tåle at biskoper inntar sin posisjon og de må tåle spørsmål tilbake. Men nå er tonen fra statsråden at «dette burde ikke kirken uttale seg om». Da reiser man jo debatt om kirkens rolle som aktiv samfunnsdebattant.

LES OGSÅ: Kristen-Norge angriper Listhaugs asyltiltak

Erna svarer biskoper

De siste dagene har nettopp kritiske stemmer fra kirke- og kristenliv forsterket det totale bildet av motstand mot Sylvi Listhaugs innstrammingsforslag. Og Sylvi Listhaug har gått til anklagende motangrep mot biskopene i Den norske kirke, selv om hennes egen høringsprosess ikke er avsluttet.

– Bekymrer det ikke statsministeren at det er oppstått en så polarisert situasjon mellom biskoper og regjering?

– I går så jeg innslag om en prest var veldig fornøyd med integreringsministeren vår. Vår oppgave er å se på helheten. Da vil ulike instanser være kritiske - også Kirken. Kirken har lov å være kritisk. De har lov til å gi sitt syn. Mitt svar er: Dette hører vi på, men samtidig har vi ansvar for en helhet.

Biskopenes barmhjertighet

Solberg imøtegår kirkekritikk mot foreslåtte asylinnstramminger overfor barn. Overfor Vårt Land forklarer hun:

– Hovedutfordringen er at mindreårige systematisk sendes ut på en farefull ferd. Noen kommer ikke frem. Noen opplever overgrep. Da er «pullfaktoren» viktig: Hvilket system vi har, vil ha betydning for hvor mange barn som sendes hit.

– Flere biskoper avslutter sine høringsbrev med appellen: Vis barmhjertighet. Hva sier du en til en slik oppfordring?

– I asylpolitikken er likebehandling viktig. Dette står ofte i strid med barmhjertighet. Viser vi barmhjertighet i en enkeltsak, så ender det opp i at vi har åpnet for større tilstrømning av folk som ikke har behov for beskyttelse. Da utvider vi asylinstituttet og det er feil vei å gå.

LES OGSÅ: Slik går Listhaug i klinsj med kirken

Erna-avstand til Listhaug-ord

Under spørretimen fikk opposisjonen på Stortinget en liten innrømmelse. Statsminister Erna Solberg svarte at det er noen uttalelser fra Listhaug som «hun ikke er eller har vært helt enig i».

For snart to uker siden kalte KrF-leder Knut Arild Hareide dagens innvandringsminister for «ekstremværet Sylvi Listhaug». Han og partifeller var mer tilbakeholdne med kritikk denne gangen.

Men i sum er kjøret fra opposisjonen sjeldent tøft i en sak der partiene i utgangspunktet skulle slutte rekkene mot vanskeligheter landet møter.

Venstre: Grell kontrast.

I helgen kvesset flere fylkesårsmøter i Venstre tonen mot Frp og innvandringsminister Sylvi Listhaug spesielt. Under ukens spørretime kom det sterk kritikk fra Venstre-nestleder Terje Breivik, som sjelden fremsetter den slags.

Breivik hyllet statsminister Solbergs ansvarlighet, men knallet til mot Listhaug:

– I grell kontrast til statsministeren opptrer statsråden som en spindoktor fra et ytterliggående opposisjonsparti, ikke som talsperson fra et ansvarlig regjeringsparti i mindretall. Ledende politikere frykter ikke fremtiden - de finner løsninger, sa han.

LEST OGSÅ:

De ytterliggående «har sansen»

SV-leder Audun Lysbakken konfronterte statsministeren med at regjeringen de siste dagene har fått tvilsomme venner: En riktignok liten flokk, men likefullt en tydelig gruppe ytterliggående innvandringskritikere på høyre fløy. De demonstrerte med norske flagg til støtte for Sylvi Listhaug søndag.

– Det spesielle denne gangen var at slike grupper ikke demonstrerte for å kritisere, men heller gikk til støttedemonstrasjon. Regjeringen har stilt seg sånn at de mest ytterliggående gruppene har sans for hvordan regjeringen opptrer, sa Lysbakken.

Han påpekte at det nettopp er Erna Solberg selv som har båret Sylvi Listhaug «på gullstol inn i norsk politikk».

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter