Nyheter

Unicef: – Best at barnebruder i Norge blir i ekteskapet

Mange mindreårige asylanter er gift når de kommer til Norge. I noen tilfeller kan det være best at de blir i ekteskapet, mener Unicef Norge.

Nye tall viser at minst 61 mindreårige var gift da de kom til Norge som asylsøkere i fjor. Minst ti jenter var under 16 år, den aller yngste bare 11 år. Det store flertall – 49 jenter og to gutter – var 16–17 år gamle, ifølge tall NRK har hentet inn.

LES OGSÅ: 11-åring gift da hun kom til Norge

Kan unntaksvis fortsette.

FNs barnefond Unicef åpner for at det i noen tilfeller kan være best at barnet får fortsette i det inngåtte ekteskapet etter at det er komme til Norge.

– Det kan være noen tilfeller der det ikke er til beste for barnet at vi strikt følger loven og skiller partene i et slikt ekteskap. Det kan gjelde i forhold der de som er gift ikke er altfor unge, er relativt jevnaldrende, er i en helt frivillig og noenlunde likeverdig relasjon, og kanskje har felles barn, sier kommunikasjonssjef Merete Agerbak-Jensen i Unicef Norge.

Hun understreker at barneekteskap i utgangspunktet er uakseptabelt, og at slike ekteskap bare helt unntaksvis kan få fortsette i Norge:

– Dessverre vet vi at altfor mange barneekteskap i realiteten er tvangsekteskap basert på utnyttelse. Ikke sjelden blir unge døtre solgt av fattige foreldre som velger å gifte bort barnet for å sikre forsørgelse.

LES OGSÅ: Kripos: Kan straffes i Norge

Mangler kapasitet.

Unicef ser alvorlig på økningen i asylsøkere i barneekteskap, og frykter at vi bare har sett begynnelsen. Både Unicef og Redd Barna advarer om at det norske mottaksapparatet og barnevernet ikke har nok kunnskap og kapasitet til å avdekke og håndtere problemet med barneekteskap.

– Det er dessverre ikke overraskende at det kommer et økende antall mindreårige asylsøkere til Norge som er i barneekteskap. Hovedsakelig er det jenter som er giftet bort til eldre gutter eller menn, sier Agerbak-Jensen.

Hun mener at det med forventet høye asyltall må settes inn økte ressurser både i mottaksapparatet og i barnevernet for å få en god nok oppfølging av barn.

LES OGSÅ: Forsøkt voldtatt på skoleveien

Stort antall barneekteskap.

På verdensbasis er det over 700 millioner jenter og kvinner som lever i dag, som er blitt gift som barn. Av disse har 250 millioner giftet seg før de fylte 15 år. Barneekteskap er utbredt i flere land og regioner der det nå går store flyktningstrømmer til Europa.

– Hvordan skal norske myndigheter håndtere dette?

– For barn under 18 år skal man uansett vurdere hva som er barnets beste, med hensyn til omsorg og beskyttelse. Da er det vesentlig at barnevernet har god nok kapasitet til å vurdere hva som er best for hvert enkelt barn, sier Agerbak-Jensen i Unicef.

LES MER: «Per Fugelli er på vei til å bli det ultimate, intolerante mennesket»

Mangler kapasitet.

Redd Barna er bekymret for at kapasiteten i Norge er for dårlig for å forhindre at barn under 18 år blir utsatt for seksuelle overgrep, vold, og tvangshandlinger:

– Vi må regne med at det blir stadig flere tilfeller av asylsøkere i barneekteskap i Norge, og det er maktpåliggende å hjelpe disse barna. Vi er bekymret for at man ikke klarer dette godt nok i dag, sir kommunikasjonssjef Line Hegna i Redd Barna.

Hun sier at tilbakemeldinger til Redd Barna tyder på at det i hele mottakskjeden mangler kunnskap og oppmerksomhet om barneekteskap – både i UDI, politiet, barnevernet og helsevesenet.

Handler sent.

– Vårt inntrykk er at man ikke godt nok og raskt nok klarer å identifisere hvilke jenter som er i barneekteskap, og man griper ikke tidlig nok inn. Her trengs både økt kapasitet og mer kunnskap, sier Hegna, som etterlyser at barne- og familieminister Solveig Horne kommer på banen.

Ifølge Redd Barna er det ingen tvil om at norske myndigheter må ta jenter under 18 år ut av ekteskap der de lever med eldre menn. Så er det opp til barnevernet å vurdere hvilken type kontakt de deretter kan ha.

– Det aller viktigste er å sørge for at seksuelle overgrep og annen ulovlig og skadelig seksuell omgang opphører, og at barna får en trygg situasjon, sier Line Hegna i Redd Barna.

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter