Nyheter

– Seier for Sanders at det ble uavgjort

Den selverklærte sosialisten klarte uavgjort mot Hillary Clinton i Demokratenes valgmøter i Iowa.

Hillary Clinton slo Bernie Sanders med en ørliten margin og har erklært seier etter Demokratenes nominasjonsmøter i Iowa.
Da nesten alle stemmene var telt opp, hadde Clinton 49,89 prosents oppslutning, ifølge avisa Des Moines Register. Sanders hadde 49,54 prosent.

Clintons valgkampapparat erklærte like før klokka 10 norsk tid at hun vant nominasjonskampen i delstaten Iowa.

Førsteamanuensis Hilde Restad mener det er en seier for Bernie Sanders at han nærmest klarte uavgjort mot Hillary Clinton.

– Sanders vil helt klart se på det som en seier, sier Restad til NTB.

For noen måneder siden lå Sanders langt bak Clinton på meningsmålingene, men han har bykset fram den siste tiden. På noen av målingene i forkant av de første valgmøtene i Iowa har han ledet.

LES MER: Gud er på retur i USA – men ikke i valgkampen

– Må nesten klype seg i armen

Sanders har vist seg å være dyktig til å samle inn penger til valgkampen sin, påpeker Restad. I likhet med Barack Obama i hans første valgkamp har Sanders fått veldig mange små donasjoner fra vanlige amerikanere.

– Det liker han å skryte av, sier Restad, som er førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole.

Også redaktør Anders Agner Pedersen fra det danske nettstedet Kongressen.com mener resultatet i Iowa er en triumf for Sanders.

– Det er nesten så han må klype seg i armen. For bare noen måneder siden lå han etter med 30 prosentpoeng i Iowa, og nå blir det uavgjort, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

LES MER: Demokratene taper skristne velgere

Selverklært sosialist

Framgangen til Sanders den siste tiden har skjedd til tross for at han selv kaller seg demokratisk sosialist – og dermed bruker en politisk merkelapp som nærmest er et skjellsord i USA.

– Vi representerer ikke interessene til milliardærklassen, Wall Street eller USAs næringsliv, sa Sanders i sin tale etter at resultatet i Iowa mer eller mindre var klart.

Hver av de to kandidatene vil trolig få halvparten av Iowas delegater til landsmøtet som formelt skal velge partiets presidentkandidat.

Tredjekandidat Martin O'Malley innså mandag at han ikke har noe å stille opp med i kampen mot de to i front. Han fikk en oppslutning på en halv prosent, og flere medier melder at han har besluttet å avslutte sin valgkamp.

LES MER: «Aldri har tro som valgkampstrategi vært så gjennomskuelig»

Cruz vinner

Ted Cruz er erklært som vinner blant republikanernes kandidater i Iowa. Trump innrømmer nederlaget, mens Huckabee trekker seg fra valgkampen.

– Denne kvelden er en seier for de konservative i Iowa og i hele dette flotte landet, sa Cruz etter at seieren var et faktum. Senatoren fra Texas endte med 28 prosent av stemmene.

Donald Trump havnet på andreplass med 24 prosent, mens Marco Rubio fikk 23 prosent av stemmene. Rubio har allerede gratulert Cruz med det han sier er en fortjent seier. Trump sier det var en ære å komme på andreplass.

LES MER: Amerikanerne tviler på at Donald Trump er sørlig religiøs

Bedre organisert

Selv om tallene tydet på Trump-seier, skrev Minerva-kommentator og USA-kjenner Jan Arild Snoen før nominasjonsvalget at magefølelsen sa at Cruz kom til å stikke av med seieren.

– Det var flere som mistenkte at han kom til å gjøre det bedre enn målingene fordi han er bedre organisert og at det ville skaffe flere stemmer. Trump gjorde det derimot vesentlig dårligere enn målingene, men det er heller ikke overraskende, sier Snoen til NTB natt til tirsdag.

– Mot slutten så vi også at Rubio var på vei opp, men det gikk enda bedre enn det så ut til. Det ser nå ganske klart ut til at dette er et «three horse race», en kamp mellom tre kandidater, legger han til.

LES MER: Republikanerne har klart å mobilisere konservative kristne

Huckabee ute

Mandag kveld opplyser Mike Huckabee at han trekker seg fra nominasjonskampen, noe som ikke overrasker Snoen.

Han er nok den som ligger nærmest Trump, og den eneste som kan tenke seg å støtte ham. Samtidig vil det være lurt av ham å la være å komme med en slik støtte, så slipper han å lide to nederlag, sier Snoen. Han sier Huckabee på mange måter har vært en forløper for Trump.

Huckabee fikk mindre enn 2 prosents oppslutning blant dem som stemte ved de republikanske nominasjonsmøtene i Iowa.

Tror på ny dynamikk

Snoen venter at det kommer en tydelig ny dynamikk inn i valgkampen nå.

– Det kan vi få se allerede i den neste debatten, som vel er til helgen, sier han. Selv om det ligger et helt lite kobbel med kandidater nederst på listen med mindre enn 2 prosents oppslutning, tror han ikke det vil komme et skred av folk som trekker seg riktig ennå.

– Kandidater som Fiorina og Christie venter nok på New Hampshire, mens Santorum har sagt at han skal være med i hvert fall til South Carolina. Men så har man en kandidat som Gilmore, som ingen husker hvem er. Hvis folk som ham dropper ut, kan kanskje alle kandidatene være med i den neste debatten.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

– Trump offisielt en taper

Likevel mener USA-kjenneren at den store saken ligger i toppen av listen, nærmere bestemt nest øverst.

– Den store storyen er jo at Trump ikke vant. Nå er han offisielt en taper, så får vi se hvordan han spinner det, sier Snoen, men minner samtidig om at eiendomsmagnaten har mye å gå på foran nominasjonsvalget i New Hampshire tirsdag om en uke.

CNN påpekte i sin dekning av valgnatten at Trump var usedvanlig kortfattet da han bare brukte fire minutter på talen hvor han innrømmet nederlaget i Iowa.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter