Nyheter

Ber om UD-hjelp til kvinner

Hvordan kan vi hjelpe iranere som blir avkrevd sharia-vigsler og -skilsmisser? Fylkesmannen spør Utenriksdepartementet.

Den sjia-muslimske forsamlingen Imam Ali Senter i Oslo bøyde av og godtok kravet fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus (FMOA): Dere kan ikke bruke islamsk lov ved vigsler eller skilsmisser.

Men da den offentlige registreringen var på plass i februar 2014, kontaktet moskeen Fylkesmannen. I november samme år søkte forsamlingen råd hos statens tilsynsmyndighet: Kan det være mulig å utarbeide dokumentasjon på at norsk vigsel/skilsmisse har funnet sted samtidig som moskeen har innvilget vigsel eller skilsmisse etter islamsk lov – slik iranske myndigheter krever?

LES OGSÅ: Oslo-moské innvilget sharia-skilsmisser

Alltid iraner

Imam Ali Senter forklarer:

• «Som kjent, er mange av våre medlemmer fra Iran. Alle iranere innehar et ID‐kort (kalt 'Shenasnameh'). Dette er en slags utvidet fødselsattest som inneholder all data om vedkommende, alt fra fødselsdata, fars‐ og morsnavn, unikt ID‐Nr. (som personnummer), ektefelle, vigselsdata, evt. Skilsmissedata (evt. vigselsdata etter skilsmisse), barn og fødselsdata for all barn, dødsfall m.m.»

• «Shenasnameh er en absolutt nødvendighet både for de som bor i Iran og de som oppholder seg utenfor landet. Som kjent, Iran er et av de få landene som ikke godtar tilbakekalling av statsborgerskap. En Iraner er alltid en Iraner, sett fra myndighetenes side. En eksil‐Iraner, kan med andre ord ikke reise til Iran (selv som turist) uten å inneha en gyldig Shenasnameh som viser oppdatert data (...)».

LES MER OM SHARIA-LOVENE HER: – Uten sharia vokser ekstremismen

Får problem

– Flere kvinner forteller at de har kommet i en håpløs situasjon etter fylkesmannens avgjørelse. Det gjelder særlig de som er blitt skilt her i Norge. I deres iranske ID-kort står eks-mannen fremdeles oppført ettersom kvinnen ikke får en moské til bekrefte at skilsmissen er gjort i samsvar med Sharia, forklarer styreleder Mehdi Tadayoun i Imam Ali Senter.

Han forteller at i Iran blir ikke en skilsmisse som bare er registrert i samsvar med norsk lov vurdert som gyldig.

– Dermed slipper ikke disse kvinnene inn i Iran når de ønsker å reise hjem, for eksempel for å besøke familie.

I brevet til FMOA skriver moskeen: «For å registrere vigsel eller skilsmisse, ber ambassaden (den iranske i Oslo, red.anm.) om bekreftelse fra oss (som er den eneste iranske trossamfunn) om at vielse/skilsmisse er utført etter Sharia‐loven».

– Men vi har rettet oss etter fylkesmannens vedtak, så vi praktiserer ikke sharia-vigsler eller -skilsmisser lenger, sier Tadayoun.

LES OGSÅ: Sharia-saken vekker oppsikt på Stortinget

Vil hjelpe

I arbeidet med å svare Imam Ali Senter har Fylkesmannen i Oslo og Akershus involvert flere departementer. Familie- og inkluderingsdepartementet svarer at «Ekteskapsloven gir ingen adgang for trossamfunn i Norge til å innvilge separasjon og/eller skilsmisse, og bedrives slik virksomhet vil den være uten rettsvirkninger etter norsk rett».

Utenriksdepartementet arbeider nå med denne juridiske nøtten fra FMOA:

«Fylkesmannen ønsker med dette å få brakt på det rene om bekreftelser som ambassaden etterspør fra trossamfunnet på at de religiøse vigslene foretatt etter Sharia-loven, er en forutsetning for at ambassaden skal kunne utøve vigselsmyndigheten etter ovennevnte bestemmelse.»

– Vi ser at mangelen på dokumenter som sier at man er viet eller skilt i samsvar med islamsk lov, sharia, skaper problemer for noen. Derfor søker vi en avklaring på hva som kan gjøres for å hjelpe disse, sier Merete Helstad, leder for juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter