Nyheter

Brende vil holde øye med Uganda-arv

Dersom Uganda starter oljeaktivitet i verdensarvområde, vil det få følger for norsk støtte gjennom Olje for utvikling, sier utenriksministeren.

Norge har siden 2006 gitt Uganda råd og støtte til utvikling av oljenæringen gjennom programmet Olje for utvikling. Uganda ønsker i februar å lyse ut lisenser som ligger tett inntil verdensarv-erklærte Virunga nasjonalpark. Den var Afrikas første nasjonalpark og der lever noen av Afrikas mest ikoniske arter, som elefanter, flodhester og fjellgorillaer.

Ola Elvestuen, nestleder i Venstre, har bedt utenriksministeren svare på hvordan Norge med sin hjelp til Uganda skal unngå å bryte verdensarvkonvensjonen som Norge har skrevet under på.

Nå har Brende svart. Han sier at Norge ikke godtar at Uganda starter oljevirksomhet som ødelegger områder som Unesco har erklært som truet verdensarv. «Norge vil løpende vurdere innretningen av engasjementet hvis noe slikt skulle skje», skriver Brende.

– Vil arbeide for hensyn til verdensarven

Han forteller i sitt svar at både Olje for utvikling og Unesco har understreket overfor myndighetene i Uganda hvilke forpliktelser landet har for å bevare områder som er verdensarv.

Brende skriver at Norge fortsatt vil arbeide for at det blir tatt hensyn til verdensarven «når myndighetene i Uganda fatter beslutninger om petroleumsvirksomhet, og vi er selvsagt imot skritt som skulle bryte med forpliktelsene knyttet til verdensarvkommisjonen».

Både EU-parlamentet, Unesco og frivillige organisasjoner har advart Uganda mot å åpne for oljeaktivitet i et område ved innsjøen Lake Edward. Den ligger tett inntil nasjonalparken Virunga, som ligger på Kongos side av grensen. Oljeaktivitet på den ugandiske siden vil påvirke naturen og dyrelivet på den andre siden av grensen. I tillegg kan Uganda og Kongo komme til å kappes om å hente ut ressursene i dette området.

LES OGSÅ: Kjemper for fjellgorillaer i Uganda og Kongo

– En tydelig forpliktelse

Elvestuen er fornøyd med svaret fra utenriksministeren.

– Jeg har stilt mange spørsmål og fått mindre tydelige svar enn dette, sier han.

Elvestuen synes det er bra at Brende svarer at Norge løpende vil vurdere innretningen på programmet Olje for utvikling.

– Det er en tydelig forpliktelse. Jeg forventer ut fra svaret fra Brende Brende at man følger opp dette konkret gjennom Olje for utvikling og samarbeidet med ugandiske myndigheter, sier han.

Denne uka gikk 60 internasjonale turist- og miljøorganisasjoner sammen om en uttalelse der de ber Uganda, Kongo og Unesco inngå en avtale som sier at det ikke skal settes i gang oljeaktivitet i eller i områdene rundt Virunga.

– Å lete etter olje i Lake Edward har ødeleggende følger for både Virunga og for lokalbefolkningen og den ville naturen i Uganda, sier George Boden, seniorrådgiver i organisasjonen Global Witness, som har fulgt utviklingen i Uganda i flere år.

– Naturlig skjønnhet uten sidestykke

Han understreker at 200.000 mennesker er avhengig av områdene rundt Lake Edward for å skaffe seg mat, og at området er viktig for turismen i Uganda, som står for åtte prosent av nasjonalproduktet.

– Med en oljepris som synker kan Lake Edward vise seg mye mer verd både for landene Kongo og Uganda som et område med en naturlig skjønnhet uten sidestykke, sier Boden.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter