Nyheter

De vil la ‘superutvalg’
 krympe alko-forbruk

Helsetalskvinner i KrF og Sp foreslår å la et offentlig utvalg designe tiltak som kan redusere nordmenns drikking.

– Vi trenger et «Stoltenberg-utvalg» for å kunne nå fastsatte mål i alkoholpolitikken, sier KrFs Olaug Bollestad og Sps Kjersti Toppe.

For få år siden foreslo Stoltenberg-utvalget til dels omstridte tiltak for å fornye politikken mot narkotikamisbruk.

Nå mener duoen Toppe og Bolle­stad at det er behov for et lignende initiativ på alkohol­feltet. Derfor fremmer de i dag et stortingsforslag om å la et utvalg utarbeide forslag til «en nasjonal, alkoholpolitisk strategi»

Håpet er at utvalget skal jobbe frem tiltak for å nå FNs helseorganisasjons forslag om å redusere alkoholforbruket med minst 10 prosent innen 2025. Da Stortinget behandlet folkehelse­meldingen bekreftet Stortinget at FN-målet er norsk politikk.

– Vi foreslår ikke dette for å ta det ene vinglasset fra folk, men for å finne frem til samlede tiltak som kan få ned forbruket, forklarer Bollestad.

De to har vært Stortingets mest profilerte kritikere av dagens alkoholpolitikk. De siste to årene har de gått til en serie motangrep mot Høyre/Frp-regjeringens politikk på feltet. Og Sp har tidvis kritisert KrF for ikke å ta tøffere oppgjør med regjeringen.

LES OGSÅ: En av ti innlagte pasienter har et høyt alkoholforbruk

‘Vestlands-tanter’

Men nå er tonen en annen: – Det er ikke skrevet inn særlig regjeringskritikk i dette forslaget her. Vi har bare fremmet tematikk, mål og forslag som inviterer alle, sier Toppe.

– Her er det ikke «tantene fra Vestlandet som nå kommer». Poenget er på en bred måte å løfte diskusjonen ut over det å si ja og nei, tilføyer Bollestad.

Dermed inviterer KrF og Sp også både store partier som Ap og Høyre med på laget til noe som kan bli et forlik på rusfeltet:

– Initiativet er slik at også helse­minister Bent Høie kan støtte det, sier de to.

LES OGSÅ: Støre sier nei til alkohol

Kjendiser også

Poenget er nemlig å få til et alkoholpolitisk forlik som gjelder uansett hvem som har regjeringsmakten. Og da kan det være tjenlig å la topptunge fagfolk og politikere av ulike farger få sette seg sammen.

– Et kjendistungt utvalg?

– Gjerne det, svarer de to.

Det såkalte Stoltenberg-­utvalget ble satt ned av daværende helseminister Bjarne Håkon Hanssen og var ledet av Thorvald Stoltenberg. På originallisten av medlemmer sto profiler som eksbiskop Sigurd Osberg, Frelsesarmeens Marit Myklebust, Frp-veteran Carl I. Hagen, tidligere Sp-leder Åslaug Haga og nåværende fylkesmann Erling Lae.

Utvalget skapte debatt og synlighet om narkotikapolitikken fra første stund. Et knapt flertall i utvalget ønsket eksempelvis å la tunge rusavhengige få tilbud om gratis behandling med heroin.

LES OGSÅ: Sp vil halvere taxfree-kvoten for vin

Stemoderlig

Toppe og Bollestad opplever at nettopp at narkotikapolitikken på en måte overdøver annen ruspolitisk ­debatt og alkoholpolitikk spesielt.

– Alkoholpolitikk blir oftest stemoderlig behandlet. Sånn var det nå og sånn var det under den rødgrønne regjeringen. Og når alkohol er tema, handler det oftest om behandling og ikke forebyggende tiltak og politikk, forklarer Toppe.

Skadelig bruk eller avhengighet av alkohol er den hyppigst forekommende ruslidelsen her i landet. WHO oppgir alkohol som en av de viktigste årsakene til dårlig helse og for tidlig død i vestlige land. OECDs oversikter plasserer Norge på syvende plass over land som har størst økning i alkoholbruken.

LES OGSÅ: KrF vil betale flyktningregning med taxfree-kutt

Enkeltflasker

Uten å servere fastlåste løsninger, spiller sentrumsduoen inn flere debattemaer som kan bli en del av en ny, nasjonal alkoholstrategi: Tiltak som handler om pris, tilgjengelighet og merking, Vinmonopolets­ stilling, taxfree-feltet, rusfrie soner og helsevesenets rolle.

– I alkoholpolitikken handler det ofte om enkeltsaker som åtte eller 12 prikker i kontrollsystemet og fem eller seks flasker i en kvote. Poenget nå er å få til en bred debatt ut over det å si ja eller nei til enkeltfremstøt på området, uttaler Bollestad og Toppe.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Mer fra: Nyheter