Nyheter

Verdi-varsko om integrering

KrFs Hans Olav Syversen siterte Grunnlovens ord om kristenarv og SVs Karin Andersen advarte mot å tåle trakassering av jenter.

Fersk innvandringsminister Sylvi Listhaug unngikk å havne i ny debatt om egen retorikk da Stortinget drøftet integreringsforliket som ble signert like før jul.

LES OGSÅ: Listhaug vil aldri beklage gullstol-utsagn

I stedet vanket det stadige påminnelser fra flere partier om at det i en tid med sterk tilstrømning også er nødvendig å vokte verdier, rettigheter og demokrati.

– Nettopp i møte med store utfordringene det er nødvendig å holde fast på grunnleggende verdier, sa KrFs parlamentariske nestleder, Hans Olav Syversen.

Han minnet blant annet om ytringsfrihet, likestilling og rett til å tro. Samt bytte tro.

KrF-leder Knut Arild Hareide varslet i nyttårsintervjuer med Vårt Land at kristenverdier var noe partiet fremover kom til å løfte frem «med stolthet».

Nettopp når tilstrømning skaper «det nye Norge» må verdigrunnlaget være byggestein.

I ordskiftet om integrering hentet Syversen frem ord fra selve Grunnloven:

– Denne sal har i en ny grunnlovsparagraf slått fast hva Norge bygger på: Verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv, sa han.

LES OGSÅ: Hadia Tajik snakkar til sine eigne når ho snakkar om innvandringsfrykt

Pakke med 64 forslag

Integreringsforliket mellom regjeringen og stortingspartiene inneholder 64 punkter, svært mange av dem skal inngå i en egen stortingsmelding senere i vår.

Bare SV og Miljøpartiet De Grønne (MDG) sto utenfor avtalen, men under voteringen var det bare på to punkter de ikke stemte sammen med det brede flertallet. MDG og SV kan ikke godta punkter om bosettingsordning og innstramminger i familiegjenforening.

I debatten lovet innvandringsminister Sylvi Listhaug handling:

– Jeg kan forsikre KrF om at jeg vil være like energisk for å få til integrering som å få strammet inn, sa hun.

Men da hadde mye av debatten handlet om holdninger, verdier og hendelsene i Köln og Stockholm, der det nå viser seg at overgrep mot kvinner på offentlig sted er forsøkt dysset ned av politiet.

LES OGSÅ: Støre i krysspress

Avsky mot fortielse

Partienes topper reagerer skarpt – og advarer mot å besvare den slags overgrep med taushet og famling:

– Både i Köln og Stockholm skal politiet ha forsøkt å fortie, i en misforstått frykt. Resultatet er stikk motsatte: Fortielse skaper sinne og forsterker i stedet motsetninger. Her er det ikke rom for å vike en tomme. Kvinner i Norge og resten av Europa skal leve frie liv, uten frykt. Alt annet er å regne som nederlag for vårt levesett, advarte Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Det gagner intet å feie slikt under teppet, sa KrF-topp Syversen.

SVs Karin Andersen mente også at det er viktig å «holde våre verdier høyt» om ytringsfrihet, rettssikkerhet og likestilling.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Hun sluttet seg til reaksjonene på hendelsene i Köln og i Stockholm:

– Det er nok dessverre slik at noen kulturer er mer patriarkalske, kvinneundertrykkende og gammeldagse enn andre. Det må vi tørre å snakke høyt om, men vi må ikke late som om dette bare er handlinger som innvandrere utfører, sa hun.

LES OGSÅ: Kristen-Norge støtter kirkens kritikk av Listhaug

Religions-grep

Forliket om «et felles løft for god integrering» inneholder også initiativ for en egen norsk imamutdanning og tiltak for å stoppe utenlandsk finansiering av trossamfunn.

Dessuten ønsker flertallet at religiøse ledere «som bidrar til å svekke integrering» ikke bør få innvilget opphold.

– Dette er et mildt sagt ullent forslag. Menes det oppholdstillatelse? Skal altså religionstolking være grunnlag for å nekte flyktningstatus og gi grunnlag for returnering, spurte MDGs talsperson Rasmus Hansson.

Frps parlamentariske leder, Harald T. Nesvik, var derimot svært tilfreds med de religionspolitiske tiltakene.

– Vi kan ikke akseptere særordninger knyttet til religion. Dette er viktige tiltak for integrering, sa Nesvik.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter