– På julefestivalen kommer vi til å ha flere aktører som selger forskjellig mat som blant annet julesuppe og julewraps. Men det vil også bli servert mer tradisjonelle juletallerkener. I stedet for ribbe, serveres det nøttestek, og vegisterkaker laget av blomkål, ris, havregryn, samt julekrydder som blant annet muskatnøtt. Man kan også spise soya ribbe. Den lages av tørket soya protein, og den kan absolutt erstatte ribba.
LES OGSÅ: Dette er årets juleplater
Måtte kvitte seg med alle skinnsko og ullgensere
– Hvorfor ønsker dere å arrangere en slik festival?
– Da jeg ble vegetarianer som 12-åring husker jeg at det aldri var noe jeg kunne spise på ulike markeder rundt omkring. Det var mye pels, skinn og kjøtt overalt. I løpet av de siste årene har jeg tenkt at det hadde vært kult med en vegansk julefestival, også bestemte jeg meg i januar startet jeg planleggingen. Noen syns kanskje det hørtes skummelt ut, mens andre syns det var et spennende initiativ. Det viste seg at idéen min var god. Den har nådd ut til over en halv million og det er nå 10.000 deltakere på Facebook arrangementet.
– Hvorfor ble du vegetarianer?
Da jeg dro til USA for å være praktikant i dyrevernorganisasjonen PETA, bodde alle praktikantene i et hus hvor alle som bodde der fikk beskjed om å være veganer. Da måtte jeg kvitte meg med alle skinnsko og ullgensere, og jeg måtte finne mat erstatninger. I starten var jeg litt negativ fordi jeg ikke ønsket å bli tvunget til å kutte ut egg og melk. Samtidig ville jeg være praktikant der, og etter den gang har jeg fortsatt å være veganer.
– Noen betaler prisen for forbruket
– Men så ble du også veganer, hvorfor det?
Jeg har alltid vært glad i dyr og min hovedgrunn til å være veganer er for å vise hensyn til dyr. Produksjon av kjøtt, egg og melk har blitt intensivert de siste årene, og dette forbruket betaler noen prisen for. Det er en industri jeg ikke vil støtte, og det vil jeg egentlig ikke at noen skal. Men jeg forstår at det kan være vanskelig for folk.
– Hva spiser du helst på julaften?
Jeg er tradisjonell og spiser det samme hvert år. Selv lager jeg en knallgod nøttestek. I tillegg lager jeg masse vegisterkaker, ovnsbakt rosenkål med granateple og havsalt. Jeg spiser også tyttebærsyltetøy, helst en kilo til hvert måltid. Resten av familien spiser ribbe. Vi prøvde vegansk jul for to år siden og de syns det var godt. Men så falt de tilbake til ribba igjen. Håpet mitt er kanskje at vi kan ha vegansk jul annen hvert år, men kjøtt og mat er et betent tema og jeg vil ikke presse det på dem.
Følg oss på Facebook og Twitter!
Hellig alenetid
– Hva er hellig for deg?
Alenetid - spesielt i jula. Jeg jobber mye og er ofte sosial, men jeg trenger Thomas-tid. Da bare slapper jeg av, leser en bok eller ser på serier.
– Hva er vår tids tabu?
Noen ganger er det tabu å fortelle om hvordan dyr har det. Jeg vet mye om kjøttproduksjon siden jeg har jobbet mange år med dyrevern, blant annet i organisasjonen NOAH for dyrenes rettigheter. Og den kunnskapen har man lyst til å dele med folk. Men det blir ofte dårlig stemning hvis man tar det opp.
– Hva er det rareste du har hørt om deg selv?
Det er mye rart. Jeg gjorde et intervju for noen år siden og de spurte meg hva jeg ville gjort hvis jeg var ordfører for en dag. Jeg sa at jeg ville forbydd kjøtt, men så sa jeg at jeg tulla og svarte noe annet. Men da artikkelen kom ut neste dag stod det med stor overskrift at «Thomas vil forby alle å spise kjøtt». Da fikk jeg masse sure e-poster.