Nyheter

Får 500.000 til nettsted for bosetting

Ny nettside skal være møtested mellom flyktninger og huseiere som vil tilby ledig rom.

Stiftelsen bidra.no får en halv million kroner fra statsbudsjettet til å etablere et nytt nettsted kalt Refugee Home. Det bygger videre på tilfluktshjem.no, et samarbeid mellom bidra.no, Vårt Land og IT-selskapet Kommunion.

– Nettstedet skal legge til rette for at flyktninger som sitter på mottak og boligeiere som tilbyr husrom kan treffes utenfor de etablerte systemene, sier Jan Olav Ryfetten, gründer og styreleder for bidra.no.

Toveis

Til forskjell fra tilfluktshjem.no, som tilbød nordmenn å registrere ledig husrom, blir Refugee Home presentert som et møtested mellom huseiere og flyktninger som har fått opphold. Begge parter oppretṫer en profil og introduserer seg for hverandre. Tanken er at man skal kunne finne frem til hverandre gjennom felles interesser.

Det er kommunalkomiteen på Stortinget som har fattet vedtak om bevilgningen. Leder Helge André Njåstad (Frp) har tro på at private initiativ kan bidra til integrering og bosetting.

– Vi har forventninger til at Refugee Home skal være et tillegg til de ordinære, offentlige kanalene. På denne måten får flyktningene et ansikt mer enn bare å være tall og statistikk, sier Njåstad.

LES OGSÅ: «Nå trenger vi asylravner»

Njåstad understreker kommunene fremdeles må være bindeledd i arbeidet med å bosette flyktninger.

18.000 flyktninger som har fått oppholdstillatelse skal bosettes i 2016, ifølge Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). Ved utgangen av oktober i år ventet rundt 5.140 flyktninger med innvilget opphold i mottak på å bli bosatt.

Registrere på nytt

Registreringen via tilfluktshjem.no, som ble lansert i september, har ikke fungert godt nok. Kommunenes interesseorganisasjon, KS, som var involvert i arbeidet med å videreformidle henvendelsene fra huseiere til kommunene, har pekt på at de ikke har ressurser nok til å sortere dem. Overfor NRK har KS ment at forventningen til bidraget ikke har vært riktig.

Tilfluktshjem.no vil nå bli erstattet med den nye nettløsningen. Huseiere som har registrert seg i det gamle systemet, må registrere seg på nytt, dersom de vil være med over. En oversikt over hvor mange boliger som har blitt tilbudt flyktninger, vil snart være klar.

LES OGSÅ: På en liten gård i Grue kommune venter over hundre flyktninger på ubestemt tid

Vårt Land har hatt en rolle som initiativtaker til tilfluktshjem.no, og har også laget journalistikk på folks vilje til å åpne hjemmene sine. Ryfetten og bidra.no har vært en god støttespiller for Vårt Land, mener nyhetsredaktør Magne Henriksen. I hvilken grad avisen skal involvere seg etter omleggingen, er ikke avklart ennå.

Kvalitetssikre

Jan Olav Ryfetten i bidra.no mener det nye systemet vil fungere fordi det skal være enkelt å bruke, og fordi det åpner for direkte kontakt mellom huseier og flyktning.

Følg Vårt Land på Twitter og Facebook

Samtidig må nye rutiner på plass for å følge opp kontakten. Ryfetten viser til at Utlendingsdirektoratet (UDI) og IMDi må kvalitetssikre informasjonen fra flyktningene, mens kommunene må kvalitetssikre huseierne. Kommunen må dessuten inn tidlig for å avklare om oppfølgingen av flyktningen lar seg gjennomføre.

– Vi ønsker å ha en god dialog med flyktningkonsulentene i kommunene, sier Ryfetten.

Integrering

Ryfetten håper nettstedet kan være oppe og gå om to til tre uker i enkelte pilotkommuner. Det viktigste i første omgang er formidling av bolig. I neste omgang ser han for seg at profilene til flyktningene kan brukes til å rekruttere nye arbeidstakere.

– Mange kommuner opplever fraflytting og har behov for kompetansen flyktningene sitter på, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter