Nyheter

Petter Dass-prisen går til KFUM-kameratene

Eivind Arnevåg er KFUM-kameratenes trofaste kontinuitetsbærer. Han får Petter Dass-prisen 2015 på vegne av klubben.

Bilde 1 av 6

17. oktober 2015 ble det klart: Idrettslaget KFUM-Kameratene Oslo rykket opp til norsk fotballs nest øverste nivå på herresiden. Bak opprykket lå det ingen målrettet satsing på resultater i seg selv, men en tydelig og kontinuerlig vektlegging av åndelige og idrettslige verdier.

I en idrett som er gjennomkommersialisert på toppnivå, er det en bragd å hevde seg blant de beste. Her er det ingen rike fotballonkler som har lagt grunnlag for suksessen.

LES MER OG SE VIDEO FRA OPPRYKKSFESTEN: «Slik Jesus ville at fotball skulle spilles»

«KFUM-kameratene står for kontinuitet»

KFUM-kameratene Oslo ble stiftet i 1939 og har siden 1960-tallet hatt tilhold på Ekebergsletta. «Kåffå», som er klubbens kallenavn, er i dag primært en fotballklubb, med om lag 1.250 spillere fordelt på nærmere 90 lag. Dette gjør Kåffa en av de store breddeklubbene i Oslo fotballkrets.

Norges Fotballforbund trekker fram KFUM-kameratene som et forbilde for andre klubber: «KFUM-kameratene står for kontinuitet. Både vi i Fotballforbundet og andre klubber ser til dem for å lære når vi skal utvikle oss videre. Klubben ønsker å legge til rette for en trygg hverdag med aktivitet, noe som krever god struktur og en tydelig organisasjon tuftet på et felles verdisett. Vi opplever at KFUM tar dette på alvor og lykkes med det i hverdagen», uttaler Kristoffer Paulsen Vatshaug i NFFs kvalitetsklubbprosjekt.

LES OGSÅ: – Kristne snakker seg fort bort fra folk

En klar, kristen profil

Med slagordet «En klubb for livet!» skiller «Kåffa» seg tydelig fra andre norske toppfotballklubber. Stammen i laget er spillere som er kommet til klubben på eget initiativ. Budskapet fra klubben har vært tydelig etter opprykket: Dette skal ikke forandre oss, og ingen nye spillere skal lokkes til Ekeberg med penger. Om det skulle bli nedrykk allerede om et år, er prosjektet like klart og drivkraften den samme som før. «1. divisjon i 2016 er stort, men minnene vi fikk dele sammen er større», står det på hjemmesiden.

KFUM-kameratene er medlem både av Norges Idrettsforbund og av Norges KFUK-KFUM. Det gjør klubben til en del av to verdensomspennende bevegelser – sistnevnte med en klar, kristen profil som ikke Kåffa legger skjul på.

LES OGSÅ: Turbobiskopen innrømmer å ha dummet seg ut

Egen hall med eget kapell

Fotball er noe av det mest folkelige som finnes i Norge. KFUM-kameratene har gjennom mange år vist en unik evne til å kombinere idrett og naturlig kristentro gjennom verdiformidling, andakter og forkynnelse, leirarbeid og evnen til å inkludere på tvers av bakgrunn, kjønn, religion og talent. De færreste idrettshaller i Norge har eget kapell. KFUM-hallen har det, og det blir brukt.

Eivind Arnevåg har hatt sitt arbeidssted i Kåffa siden 1981, også da han spilte fotball på toppnivå for Vålerenga og Lillestrøm fra 1986 til 1991. Han har vært en svært viktig og trofast kontinuitetsbærer i den særegne klubben. I offentligheten har han markert seg med en tydelig kristentro.

KFUM-kameratene og Eivind Arnevåg er preget av Petter Dass folkelighet og formidling av troen på Gud, og er således verdige mottakere av Petter Dass-prisen 2015.

LES OGSÅ: Møt flyktningene bak tallene

KFUM-Kameratene Oslo

KFUM står for Kristelig forening for unge menn. Klubben er medlem både av Norges Idrettsforbund og av Norges KFUK-KFUM.

Drev tidligere med friidrett, sentrumsløpet og volleyball på elitenivå.

Er i dag først og fremst en fotballklubb på Ekeberg i Oslo.

Driver klubb og lederutvikling i tråd med kristne verdier.

Rykket opp fra 2. divisjon avdeling 1 i år, og spiller neste sesong i OBOS-ligaen, nest øverste nivå i norsk fotball.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Eivind Arnevåg

Begynte som sivilarbeider i KFUM i 1981. Ble ansatt året etter som leder for breddefotballen på Ekeberg.

Spilte da på Kåffa frem til han ble hentet av Vålerenga i 1986. Reddet Vålerenga fra nedrykk med scoring i ­kvalifiseringskampen i 1989, før han ble tilbudt proffkontrakt i Lillestrøm i 1990. Reddet også Lillestrøm med scoring i kvalifiseringskamp i 1991.

Har arbeidet som leder for fotballen i KFUM-kameratene med unntak av årene i Lillestrøm.

Trappet ned for tre år ­siden.

Er engasjert i Fotball­forbundets spissprosjekt som inspirator og mentor.

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter